Kip zonder kop: over woorden die pijn doen

‘”He, jij daar! Jij hoort hier niet! Kip zonder kop!” Alice krimpt in elkaar. Ze voelt pijn. Geen pijn aan haar teen of aan haar hoofd. Het is je-doet-me-verdriet-pijn.’ Een prentenboek over woorden die pijn doen.

Kip zonder kop: Het verhaal

Kip zonder kop

Kip zonder kop. Illustraties in geeltinten.

We worden meegenomen naar een kippenhok waar de sfeer echt ver onder het nulpunt is. Er wordt naar elkaar gescholden. En nog wel het meeste naar Alice. Want ze is lelijk, ze is mager, ze is dom. Ga weg!

Elisabeth probeert vrienden te worden met Alice, maar Haan steekt daar een stokje voor. “Ga weg, Alice, jij hoort hier niet!” Alice krijgt steeds meer je-doet-me-verdriet-pijn. Totdat de pijn zo groot is, dat ze alleen nog maar kan denken ‘Ik moet hier weg’.

Ondertussen wordt er rond het kippenhok steeds meer ruzie gemaakt, het meeste door Haan, maar deze keer ook tegen Haan. Oei, daar schrikt hij goed van! Nu heeft hij, voor het eerst, zelf ook je-doet-me-verdriet-pijn. En dat doet even zeer! Pas nu realiseert Haan zich hoe erg hij zich heeft gedragen. Hij wil het goedmaken. Gelukkig willen alle kippen hem daarbij helpen. Maar, vinden ze Alice nog wel?

In de klas of thuis

Citaat uit Kip zonder kop

Citaat uit Kip zonder kop

Dit boek deed me denken aan Krokodil op weg naar beter. Ook daar voelde Krokodil zich nergens thuis. Ook daar was de moraal van het verhaal dat het leven echt veel fijner is, wanneer je goed voor elkaar zorgt! Dit prentenboek kun je zowel thuis als op school goed gebruiken ter voorkomen van pesten, en om pesten bespreekbaar te maken. Je ziet verschillende dieren een ontwikkeling doormaken in hun gedrag, ook dat is mooi en waardevol om over door te praten.

Het prentenboek komt rauw binnen, komt direct tot de kern. Het kleurgebruik, verschillende geel/oranjetinten, maken dat extra duidelijk. Ik had het mooi gevonden dat op het moment de Haan tot inzicht komt, en zachter van karakter wordt, het kleurgebruik daarin was meegegaan. Desalniettemin prachtige illustraties van de hand van Maarten Zerelik.

 

Voorzijde Kip zonder kop

Meer lezen en bestellen

Kip zonder kop
Auteur Moniek Vermeulen
Illustraties Maarten Zelerik
Uitgeverij De Eenhoorn
ISBN 9789462913806

Laat een reactie achter