Het fortuin van Fausto: voor alle leeftijden

kun je de natuur bezitten?

Kun je de natuur, of de aarde, bezitten? Het fortuin van Fausto is een prachtig prentenboek van Oliver Jeffers voor zowel volwassenen als kinderen. Door Time uitgeroepen tot kinderboek van het jaar 2019. In dit blogbericht meer over dit prentenboek, en direct een aantal ideeën om in je klas aan de slag te gaan met deze mooie titel.

Het verhaal in grote lijnen

Er was eens een man die geloofde dat alles van hem was. Hij ging op pad om zijn eigendom te overzien.

Zo begint het verhaal van Fausto, een man die dacht dat alles van hem was. Onderweg komt hij planten, dieren en nog veel meer natuur tegen. “Jij bent van mij”, zegt hij dan. De ene keer geeft een bloem zich meteen gewonnen, terwijl een andere keer de berg eerst nog wat weerwoorden heeft, voordat hij buigt voor Fausto. En op de dag dat Fausto ongeveer alles heeft wat je maar kunt hebben, gaat hij naar de zee. Want de zee heeft hij nog niet.

De reageert echter kalm, en anders dan dat de hele natuur tot die tijd gedaan heeft. Hoe dat afloopt? Minder goed voor Fausto dan hij zelf gehoopt had in ieder geval.

Filosofisch of realistisch?

Je kunt, zowel als volwassene als kind, dit boek met verschillende brillen op lezen. We leven momenteel in een periode waarin we zien dat we veel te veel van de natuur gevraagd hebben. Nu we tijdens de Corona crisis thuis zitten, komen er vrijwel dagelijks satelietbeelden voorbij die laten zien dat de lucht er steeds beter uitziet. Waar mensen de natuur wat meer ruimte geven, heelt de natuur zichzelf! Dit is een feit.

Toch zitten er ook mooie diepere lagen in dit verhaal:

  • kun je de natuur bezitten;
  • is het mogelijk dat planten, dieren en bergen letterlijk buigen voor de mens;
  • kan de natuur dingen duidelijk maken aan de mens;
  • wat is nu precies het fortuin van Fausto?

Dit brengt me meteen bij de mogelijkheden om dit boek in je klassenpraktijk in te zetten. Van tevoren zu je ook the making of kunnen kijken (in het Engels)

Het fortuin van Fausto in de klas

het fortuin van fausto

Nadat je het prentenboek hebt voorgelezen, zijn bovenstaande vragen natuurlijk ideaal om in te zetten tijdens een (filosofisch) kringgesprek met je klas. Het zijn vragen waar kinderen en volwassen allemaal mee uit de voeten kunnen.

Vervolgens zou je je leerlingen een van onderstaande opdrachten kunnen geven:

  • Ontwerp een verbodsbod voor Fausto (hoe ziet zo’n bord eruit, zodat Fausto weet, hee, deze bloem zal nooit van mij worden.
  • Schrijf een brief aan Fausto waarin je uitlegt waarom het belangrijk is dat de natuur van zichzelf is en blijft.
  • Ontwerp een prent voor een pagina waar geen prent te zien is.
  • Bedenk een tekstregel voor een pagina waar geen tekstregel geschreven is. (bij deze twee opdrachten kun je ook bespreken met de kinderen: Waarom heeft de auteur ervoor gekozen geen tekst of prent op deze pagina te zetten?
  • Fausto is steeds allen, hij lijkt geen partner te hebben. Hoe zou het verhaal gelopen kunnen zijn, wanneer hij halverwege het verhaal de liefde van zijn leven was tegen gekomen? Herschrijf.

Het fortuin van Fausto: een pluim!

Dit boek is raak. Zowel voor kinderen als volwassenen. Ik heb me afgevraagd of mijn mening te maken heeft met de tijdsgeest waar we in leven. En wellicht is dat zo. Er zijn al jarenlang partijen die roepen dat we voorzichtiger met de natuur moeten doen. Pas nu lijken mensen te gaan zien dat dat werkelijk zo is. Maar ook los van de tijdsgeest is dit boek raak. Het zet je aan het denken. Het is een prentenboek dat in mijn ogen niet in een bepaalde leeftijdscategorie ingedeeld zou moeten worden. Ik hou van zulke boeken, en dus ook van dit boek.
Het is een pareltje voor mensen van alle leeftijden!

Het fortuin van Fausto, Oliver Jeffers, De Fontein, €18,99

Laat een reactie achter