Het belang van voorlezen

Tips en inzichten mbt het belang van voorlezen

Door Anouk: Voorlezen is niet alleen ontzettend gezellig en leuk, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Voorlezen heeft tal van positieve effecten op zowel de emotionele, cognitieve als sociale ontwikkeling van een kind. Hoe vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe groter de voordelen zijn. Vanaf een leeftijd van drie maanden, kan je al samen met een baby in boeken kijken, zaken benoemen en prenten bekijken. De rol van ouders speelt dus een doorslaggevende rol.

  • Voorlezen vergroot de woordenschat;
  • Voorlezen stimuleert de fantasie;
  • Voorlezen helpt kinderen te leren luisteren en zich te concentreren;
  • Voorlezen daagt uit om zelf te lezen;
  • Voorlezen stimuleert het inlevingsvermogen;
  • Voorlezen vergroot de liefde voor boeken;
  • Voorlezen draagt bij aan een toename van het zelfvertrouwen;
  • Door met het kind ook te praten over het boek, wordt het kind ook gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan.

Probeer iedere dag 15 minuten voor te lezen. Voorlezen kan op ieder moment van de dag. Probeer wel hiervoor de rust te nemen en het liefst ook een rustige omgeving te kiezen.

Voorlezen, ook als het kind al zelf leest

het belang van voorlezen

Ook als kinderen zelf kunnen lezen, blijft voorlezen veel voordelen hebben. Tijdens elke fase in de ontwikkeling van een kind, biedt het voorlezen van boeken en verhalen nieuwe mogelijkheden en prikkels om zelf te lezen. Daarnaast heb je als opvoeder invloed op het leesplezier en leesgedrag van je kind. Kinderen van ouders die vaak lezen en voorlezen, lezen vaker en zijn gemotiveerder om te lezen. Een stimulerende leesopvoeding heeft een positieve invloed op de leesvaardigheid en schoolprestaties van kinderen. Kinderen genieten daarnaast van dat speciale momentje samen, vinden samen lezen leuk en vinden het rustgevend als er voorgelezen wordt.

Vaders en voorlezen

belang van voorlezen

Uit onderzoek is gebleken dat in de thuissituatie vaak moeders voorlezen. Maar het is vooral het vaderlijk leesvoorbeeld dat invloed heeft. Kinderen tussen de 7 en 15 jaar die hun vader met een boek zien, lezen zelf ook vaker boeken. Vader hebben een andere voorleesstijl. Ze hebben een wat meer volwassen toon, gebruiken moeilijkere woorden en verzinnen vaker verhaallijnen. Een voorlezende vader kan dus een extra stimulans betekenen.

Voorleestips (voor ouders)

Voorlezen begint met een fijn boek. Speciaal voor de lezers van dit blog ontwierp Esther een poster met 8 voorleestips. Hang hem op in je klas, of verspreid hem via de nieuwsbrief van school onder de ouders. Je vindt de download boven de afbeelding die je kunt pinnen, onderaan de pagina.

De Nationale Voorleesdagen 2021: 20 t/m 30 januari 2021

Organiseer een (online) voorleesontbijt. Alle leerlingen nemen hun eigen ontbijt mee en als leerkracht ga je in een andere klas voorlezen. Een paar jaar geleden deden we dit bij ons op school in iedere groep uit een prentenboek. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor boeken passend bij een thema dat centraal staat, of gewoon verder lezen in het voorleesboek van de klas. Op de website van de Nationale Voorleesdagen vind je ook tips zoals de prentenboeken top 10 en voorleestips.

Voorlezen maakt je leuker!

belang van voorlezen
PIN voor later

1 reactie

  1. […] voorlezen vergroot de woordenschat en de taalvaardigheid van kinderen. Dit komt omdat je tijdens het voorlezen actief kunt praten over […]

Laat een reactie achter