Een toren dozen vol poëtische raadsels

Heb je kinderen thuis of in je klas die dol zijn op poëtische raadsels? Dan is dit een tof boek! Een toren dozen is ermee gevuld. Doordenkertjes in overvloed.

Een toren vol dozen: de inhoud

Een toren dozen

Een toren dozen vol poëtische raadsels

Ken je dat, dat je het geluid van het openmaken van een boek zo lekker vindt? Ik vind het een heerlijk geluid. Dus steeds wanneer ik een nieuw boek binnenkrijg, is een van de eerste dingen die ik doe: het boek openslaan! Nu is dat bij de meeste boeken niet zo erg, het verhaal wijst voor zich. Alleen bij dit boek raakte ik even verward. Ik wist namelijk zeker dat er poëtische raadsels in zouden staan. En op de eerste pagina stonden wel kleine rijmpjes, maar raadsels kon ik ze niet noemen. Misschien had ik even wat langer van de voorzijde en achterzijde moeten genieten, dan had ik geweten dat iedere doos an sich ook weer een raadsel is 😉

Wanneer je dit boek met kinderen uit je klas gaat lezen, vertel ze dan eerst dat de eerste bladzijde iets vertelt over de pagina’s die erna gaan komen. Over de inhoud van iedere door wordt namelijk iets verteld. Kunnen ze raden waar de dozen iets van prijs gaan geven? Iedere doos heeft vervolgens zijn eigen spread met raadsels op rijm.

In de klas

Voorbeeld van een raadsel

Voorbeeld van een raadsel

Met Een toren dozen heb je leuke raadsels die je in kunt zetten in de ‘verloren minuutjes’, onder het 10-uurtje, of juist heel gericht om de kinderen kritisch luisteren te leren. De kinderen worden al een beetje op weg geholpen doordat iedere doos voor een thema staat, en doordat ze naar de afbeeldingen kunnen kijken. Op de afbeeldingen zijn de oplossingen namelijk ook vindbaar.

Door deze verschillende mogelijkheden, kun je ook goed differentiëren. Ik geef je een opzetje:

  • zonder thema, zonder afbeelding;
  • met thema, zonder afbeelding;
  • met thema, met afbeelding.

Bij mij in de klas vinden vooral de kinderen die meer uitdaging kunnen gebruiken dit een leuk boek. Er wordt een groot beroep gedaan op kritisch luisteren en het leggen van verbanden. Het plezier is groot wanneer er een antwoord gevonden wordt. Mooi om te zien dat kinderen dan ook zelf met raadseltjes en ook met mopjes overigens aan komen zetten!

Een toren dozen vol poëtische raadsels is wat mij betreft dan ook een tof boek om te hebben.

 

Een toren dozen

Meer lezen en bestellen

Auteur Riet Wille
Tekeningen Richard Verschraagen
Uitgeverij De Eenhoorn
ISBN 978946291375

Laat een reactie achter