De ruimte; 2 informatieve boeken
Ons afgelopen thema ging over de ruimte. En wat hebben we veel mooie dingen gezien en gedaan. Omdat 2019 ook het jaar van de ruimtevaart is, zijn er deze maanden al veel mooie titels uitgekomen, en er staan er nog meer op de planning. Graag geef ik jullie een inkijkje in 2 toppers. Ruimterace van Uitgeverij Condor. En Het Ruimteboek van Uitgeverij Lannoo. Ik vind het interessant om deze 2 informatieve boeken in 1 post aan te bieden. Ze zijn bijna elkaars tegengestelden, terwijl ze over hetzelfde onderwerp gaan. De ene verrijkt het boek met Augmented Reality. De andere moet het hebben van de prachtige, klassiek aandoende illustraties. Hierdoor versterken ze elkaar, wat ik mooi vind!
Ruimterace
“In de jaren vijftig en zestig waren Amerika en Rusland verwikkeld in een herftige strijd: welk land zou als eerste een mens naar de ruimte sturen? En wie zou als eerste een man op de maan krijgen? In dit boek lees je alles over deze ruimterace, en wat er daarna gebeurde”.
Dit boek is onderverdeeld in 6 hoofdstukken:
- De race om de raketten;
- Mensen in de ruimte;
- De maan in zicht;
- Ruimtestations en shuttles;
- Naar de planeten;
- Naar de toekomst
Al met al is er voor een chronologische opbouw gekozen. Dit, en het feit dat alle weetjes per pagina apart gekaderd zijn, maakt het boek goed te lezen. En dat is knap, want er is echt heel veel informatie in verwerkt. De gouden aanvulling op dit boek, naast de prachtige foto’s, is de aanvulling met een AR app. Al met al een app die best wat ruimte op je telefoon of tablet inneemt, maar daar krijg je wat moois voor terug!
De app van Ruimterace
Wanneer je de app hebt gedownload, kun je een extra dimensie van het boek tot leven roepen. Op verschillende pagina’s staat namelijk een play-teken of een 3D-teken. Wanneer je daar je divice boven houdt, kun je op play drukken om een filmpje te bekijken. De filmpjes zijn in het Engels. Het is niet heel erg wanneer je niet verstaat wat er gezegd wordt. Het beeld spreekt voor zich. Ook laat de rest van de bladzijde zien waar het filmpje over gaat. Geen probleem wanneer je (nog) niet zo goed Engels kunt verstaan dus. Bij de 3D tekens, kun je bijvoorbeeld een maanlander van alle kanten bekijken. Dit spreekt zowel voor jonge als voor oudere kinderen, maar ook voor volwassenen, erg tot de verbeelding.
Wat vinden we?
Ik denk dat we in de toekomst steeds meer boeken met AR tegen zullen gaan komen. Het geeft een extra dimensie aan een boek, en zorgt daarmee voor een wellicht intensere beleving. De foto’s in het boek zijn schitterend en daarmee wordt het boek ook voor jongere kinderen toegankelijk. Er is veel informatie per bladzijde te vinden. Ik vind het fijn dat die informatie gekaderd is, zo blijft het relatief overzichtelijk. Achterin de index worden de besproken onderwerpen op alfabetische volgorde weergegeven. Mooi om te oefenen met opzoeken van informatie in boeken en in een tekst. Aanrader!
Het Ruimteboek
Wat. Een. Beauty!
Dit boek is echt prachtig. Het leent zich ervoor om lekker op je buik op de grond te gaan liggen, en erin weg te dromen. In de inleiding wordt het boek voorgesteld als een museum, en niks is minder waar. “Dit boek neemt je mee op een intergalactische reis, ver buiten de grenzen van de aarde. Het leidt je door het zonnestelsel en de Melkweg in de richting van de meest afgelegen sterrenstelsels. De collectie brengt je naar plekken waar geen mens ooit een voet heeft gezet. Je ziet kunstwerken die je in geen enkel museum zult zien, behalve hier”.
In de inleiding worden de lezers geprikkeld mee te gaan op en tocht door dit allergaafste museum ooit. In dat museum worden er de volgende zalen bezocht.
De ‘zalen’van Het ruimteboek:
- Naar het heelal kijken. Hier vertelt de suppoost over de materialen die er gebruikt worden om het heelal voor ons in beeld te brengen. We maken kennis met telescopen en met sterrenwachten.
- In de zaal van ‘Het zonnestelsel’ maken we kennis met de verschillende planeten, dwergplaneten, kometen en planetoïden. De tekeningen in dit hoofdstuk zijn zo aansprekend, dat je gewoon naar de planeten toegebracht lijkt te worden. Dit spreekt echt tot de verbeelding!
- Een speciale zaal is er ingeruimd voor ‘De zon’. De zon is heel belangrijk voor de aarde. Zou ze dichterbij of verderaf staan, dan had de aarde wellicht niet eens kunnen bestaan! Wetenschappers hebben berekend dat de zon nu ongeveer op de helft van zijn werkzame leven is aangeland. Wat betekent dat ze wellicht nog ongeveer 5 miljard jaar zal kunnen leven. Wat een onvoorstelbaar getal he!
- Van de zon worden we doorgestuurd naar ‘De nachtelijke hemel’. Hier vertelt de suppoost os over de verschillende soorten sterrenbeelden.
- Van de sterrenbeelden, door naar de sterren. Wist je bijvoorbeeld dat sterren leven? Ze worden geboren, leven, en gaan weer dood. Sterren hebben niet het eeuwige leven.
- Dan zijn er verschillende soorten sterrenstelsels. Degene die we kennen is de Melkweg, maar we worden hier voorzien van nog meer informatie! Het is trouwens druk in het heelal met al die sterrenstelsels. En dat gaat niet altijd helemaal goed. Soms vindt er een botsing plaats. Ook onze eigen Melkweg lijkt te gaan botsen. Gelukkig ook pas over miljarden jaren.
- In ‘Het heelal’ wordt er verteld over het begin en ook over het einde van het heelal. Een mooie zaal om in af te sluiten!
Wat vinden we?
Behalve dat dit boek prachtige illustraties heeft, is het een mooie titel voor je schoolbieb. Er valt veel te lezen en te leren over de ruimte. De teksten lenen zich er goed voor om nader onderzocht te worden. Wellicht leuk om te vertellen: Mijn zoon, Jeffrey, loopt momenteel stage als onderwijsassistent. Hierna wil hij door naar de pabo (hoera, een potentiële meester in het verschiet!). Aan de hand van dit boek, heeft hij begrijpend lezen lessen gemaakt. Ook dat is dus een mooie toepassing van dit boek. Het boek ligt al enige tijd open bij ons in de boekenkast, en af en toe pakken we het erbij om te genieten van de prachtige illustraties, om weg te dromen naar verre sterrenstelsels en om te leren over onze ruimte. Dit is een mooie aanvulling in het toch al mooie fonds van Lannoo.