Creatieve boekbespreking
Door Tineke: In de kerndoelen staat opgenomen dat we de kinderen stimuleren regelmatig een boekbespreking te houden. De meest voorkomende vorm is het maken van een PowerPoint presentatie, maar het kan ook anders. Steeds vaker zie ik creatieve werkvormen voorbij komen die ik graag met je deel in dit blog: de creatieve boekbespreking.
Boekendoos
De basis van een boekendoos is een (schoenen-)doos, waarin van alles te vinden is over het gekozen boek. Het is leuk als aan de buitenkant te zien is om welk boek het gaat. Je kunt kinderen bijvoorbeeld de voorkant van het boek na laten tekenen, ze uitdagen om aan een zijkant de titel te laten verschijnen of de buitenkant te versierd in een thema dat past bij het boek.
Laat de kinderen aan de binnenkant van de deksel een recensie schrijven over het boek. De rest van de binnenkant van de doos wordt gevuld met verschillende items die linken naar het boek. Hoe meer items de kinderen moeten vinden/verzinnen, hoe moeilijker het wordt. Daag de kinderen uit om bij elk item een kaartje te maken waardoor helder wordt hoe het zich tot het boek verhoudt. Denk aan een item dat link naar de hoofdpersoon, de auteur, een situatie uit het boek, een belangrijke plek, de illustrator of bij personen.
Een mooi uitgewerkt document over zowel het maken als het presenteren van een boekendoos vind je bij radiorakkers.nl. https://radiorakkers.nl/wp-content/uploads/2018/11/Radiorakkers-Boekendoos-maken-en-presenteren.pdf
Exploding box
Wie het woord exploding box gebruikt op google vindt direct de leukste (cadeau)boxen ooit. Een exploding box is eigenlijk niets meer dan plussen/kruisen op elkaar geplak waarna deze tot een doosje gevouwen worden. Wanneer je de bijpassende deksel op tilt “explodeert” de binnenkant als het ware.
De exploding box is te gebruiken voor allerlei vakgebieden, maar zeker ook voor een boekenbeurt. De uitdaging ligt een beetje in het passend vullen van de flappen. Zorg er voor dat de buitenkant van de kubussen er aantrekkelijk uit zien. Daag de kinderen uit om hun exploding box zo aantrekkelijk te maken dat anderen gelijk zin hebben om het open te maken en te gaan lezen. Bedenk goed voor jezelf wat je verwacht van de inhoud van de doos en communiceer dit naar de kinderen. Mirte Veldt deelde in bovenbouwwereld een handig voorbeeld/werkplan.
(link onder deze alinea). Een handig instructie filmpje vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=HfeN0K6iT_M
LapBook
In eerder blogs heb ik al laten merken erg enthousiaste te zijn over het maken van een LapBook. Een Lapbook is een eenvoudig mapje (met een verzameling van mini-boekjes, klepjes en ander gevouwen materiaal waarin ruimte is voor tekeningen, verhalen, diagrammen, (chronologische) informatie en nog veel meer. Je kunt natuurlijk ook de uitdaging aan gaan om een Lapbook te maken in een vorm die bij je boek past. Denk aan een zebra met flapjes onder witte en zwart strepen, wanneer je een boekbespreking houdt over Julius zebra. Filmpjes vol handige vouwinstructie zijn te vinden op Lapbooks in de klas. http://lapbooksindeklas.weebly.com/vouwinstructies.html
Dodecahedron
Een dodecahedron is een ruimtelijke regelmatig figuur met 12 vijfhoekige vlakken. Op elke vlak verschijnt een onderdeel van de boekbespreking.
Boekhanger mobile
Hang maar al vast een stang op in de klas voor deze creatieve manier. De boekhanger mobile is goed toe te passen in een klas met een kleine oppervlakte qua boekpromotie.
Bij deze verwerkingsvorm is een kledinghanger de basis. Nodig de kinderen uit om in/om de kledinghanger duidelijk te maken om welk boek het gaat. Daarna verwerken de kinderen de vragen rond om een boekbespreking op kleine kaartjes die aan elkaar geregen worden. Denk hierbij aan een kaartje over de hoofdpersoon, de samenvatting, hun mening, de auteur, de illustrator etc. Natuurlijk mogen er in de mobile ook tekeningen en kleine knutsel werkjes verschijnen. Dit zorgt voor een mooie diversiteit aan mobile.
Inspiratie
Inspiratie voor deze blog heb ik o.a. gevonden bij de kinderenboekjuf. In opdracht van haar heb ik meerdere creatieve verwerkingen mogen uitweken en samen met kinderen uit mijn praktijk veel plezier beleefd. Wil je nog veel meer kante en klare creatieve verwerkingsvormen, dan raad ik je aan een kijkje te nemen in haar e-book – boekbespreking maar dan anders, welke ze samen met juffrouw Inger schreef. . Bovendien ontvang je met de code OnderwijswereldPO maar liefst 10% korting op dit handige e-book. De code is geldig tot en met 17/02/21.