Berenjacht

jaag je mee?

Nederland is op Berenjacht! Ook in mijn woonplaats Nieuwegein, kun je niet meer de straat op zonder beren te spotten. Dit initiatief begon eigenlijk omdat het boek Wij gaan op Berenjacht 25 jaar bestond. Maar nu iedereen door de Corona-crisis thuis zit, en de scholen gesloten zijn, worden er mooie veilige buiten initiatieven ontplooid. Berenjacht is daar een van!

Meer fijne leesboeken

Er zijn deze dagen meer fijne boeken uitgekomen die passen in de tijd waar we in zitten. Ik licht er drie kort voor je uit.

De lente van Kleine Beer

Leuk weetje: de schrijfster van dit boek, is gaan schrijven nadat haar jongste zoon op een bijzondere manier de bril van Michael Rosen had gebroken. Jawel, van de schrijver van Wij gaan op berenjacht!

Terug naar de lente van Kleine Beer: Kleine Beer wordt wakker. Wanneer hij om zich heen kijkt, is alles nog besneeuwd. Hij besluit op avontuur te gaan. Maar welke dieren hij ook tegenkomt, geen enkele heeft of neemt tijd voor hem: ze zijn allemaal helemaal in de ban van de lente! Kleine Beer heeft geen flauw idee wat de lente nu precies inhoudt. Woorden als magisch, prachtig, en bijzonder zeggen hem helemaal niks. Beer zoekt een plekje om te slapen. En wanneer hij wakker wordt:

Er waaide een zwoel briesje en de zon scheen krachtig
Opeens was de hele boswereld prachtig!
…..
Want de lente was nu eindelijk daar:
het mooiste en vrolijkste moment van het hele jaar!

Een heerlijk vrolijk boek op rijm, met prachtige prenten dat in je klas aanleiding kan zijn voor veel activiteiten:

 • gesprekken over het weer;
 • activiteiten rondom de natuur;
 • telactiviteiten;
 • praten over emoties (beer voelt zich alleen, maar later niet meer);
 • kleurgebruik;
 • eindrijm;
 • verhaalbegrip (maar dat is een logische natuurlijk ;-)).

Uitgegeven door Lemniscaat, geschreven door Elli Woollard&Briony May Smith.

Dokter Vos

In de tijd waar we nu in zitten, mag er niemand naar de dokter. Dokters doen telefonisch consult. Alleen bij heeeeel hoge spoed, mag je langskomen. Hoe ellendig zou Dokter Vos zich gevonden hebben: zo weinig patiënten die je live kunt zien!

In het boek vindt hij daar wat op: hij graaft een kuil voor een ander. Want ja, wanneer iemand daarin valt, dan moeten ze wel naar hem toekomen. En dan heeft hij tenminste patiënten! Natuurlijk valt vos zelf in een kuil, en komt hij strompelend zijn eigen wachtkamer binnen. En daar blijkt een patiënt te zitten, die al een hele dag op hem had zitten wachten!
Vos helpt de krekel, en sluit een vriendschap die nog veel eer waard is dan al zijn patiënten bij elkaar!

Ik moet altijd grinniken om Vos. Hij verliest in al zijn boeken absoluut niet zijn streken!
Uitgegeven door Gottmer, geschreven door Daan Remmerts de Vries.

Onze bijzondere natuur

En wanneer je dan toch af en toe naar buiten gaat, op berenjacht ofzo, dan kun je daarna binnen verder genieten van ‘Het dikke boek van onze bijzondere natuur’. Wat een enorme verrassing om zo’n mooi boek met goudsnede binnen te krijgen.

Het boek bestaat uit grote of close-up foto’s van verschillende onderdelen van onze natuur. Het was wel even schrikken toen ik zomaar een vogelspin van anderhalve bladzijde op me af zag springen, haha! Onderstaande delen vormen samen het boek:

 • Stenen en mineralen;
 • Microscopisch leven;
 • Planten;
 • Dieren.

Al bladerend door het boek kom je de mooiste foto’s tegen. Er staat ook tekst bij hoor, maar de foto’s spelen zeker de hoofdrol. Al kijkend en lezend leer je veel over onze bijzondere natuur. Wat ik fijn vind, is dat er achterin het boek een resumé staat, waar je ook kunt zien wat de ware grote van alle stenen, planten en dieren is. Want door de enorm vergrote foto’s, zou je anders de realiteit uit het oog kunnen verliezen.
Een prachtig boek waarin je wilt blijven kijken (nou ja, behalve die bladzijde met vogelspin dan 😉 ). Aanrader voor alle kinderen en volwassenen die dol zijn op de natuur en daar meer over willen lezen/leren.
Vorig jaar kwam met dezelfde opzet Het dikke boek van alle bijzondere dieren uit. Beide links hieronder.

Terug naar onze Berenjacht

Wanneer je op Berenjacht gaat, hou je je natuurlijk aan de regels van het RIVM: Je houdt minstens anderhalve meter afstand van andere mensen. Los daarvan kun je prima buiten zijn!

Om je Berenjacht extra leuk te maken, heb ik een gratis werkboekje voor je gemaakt. Je vindt hierin de volgende onderdelen:

 • Een bingo (vind jij alle beren op de kaart?);
 • Tips voor binnen;
 • Een pixidocu (dat is een toffe berenpuzzel);
 • Twee kaarten om te versturen of om te geven aan iemand met een beer voor zijn raam;
 • Twee oneindig grote kleurplaten

Zo heb je samen met de leesboeken die we hier hebben laten zien, weer genoeg te lezen en ondernemen de komende dagen! Veel plezier!

You could also go on a Bearhunt!

Juf Lauren biedt op haar site een pakket over We are going on an bearhunt aan. Aanrader wanneer je in het Engels op berenjacht wilt!

1 reactie

 1. […] tijdens het thuiszitten? Of ga je nog gewoon naar buiten? Indien je kinderen hebt, kun je altijd op berenjacht […]

Laat een reactie achter