Voorkom de zomerdip

Heb je net lekker het leesniveau van je groep op peil gekregen: komen de kinderen na de zomervakantie terug op school met de welbekende zomerdip.

Zomerdip? Je kent wellicht de uitspraak ‘If you don’t use it, you loose it’? Precies dat is de zomerdip. Op school lezen de kinderen iedere dag, terwijl dat in de vakantie soms tot het nulpunt daalt.

Daarom maakten we deze zomerchallenge. De kinderen lezen een rondje door Nederland. Start en finish zijn in Amsterdam. Daarvandaan maken ze een trip door Nederland, en maken een stop in iedere hoofdstad.

Elke kilometer van deze reis staat voor een gelezen pagina of voor een gelezen minuut. Spreek af wat er voor jouw leerlingen passend is.

In het schema en op de kaart kunnen de kinderen hun route opschrijven en inkleuren. Voor alle kinderen ligt er na de vakantie een beloning in de vorm van een boekenlegger te wachten.

In dit pakket vind je de volgende materialen:

  • De kaart van Nederland om de route in te tekenen;
  • het leesschema met het aantal geplande kilometers per route;
  • een toffe boekenlegger die na de vakantie aan iedere leerling kado gegeven kan worden. De boekenlegger kan worden ingekleurd en op de lege plek kan de naam of een toffe leesquote geschreven worden. (Ik lees de wereld rond bijvoorbeeld).

Kinderen/ouders/leerkrachten kunnen foto’s van de leeschallenge delen via de socials met de #leeschallenge en @onderwijswereld (op FB @onderwijswereld.po.nl). Onder alle inzendingen verloten we op 10 september een boekenpakket naar keuze ter waarde van €50. Kinderen kunnen individueel meedoen, je kunt ook met je klas meedoen.

Op naar veel leeskilometers!

Laat een reactie achter