Leesplezier: 6 tips om het leesplezier te vergroten

Door Anouk: Hoe zorg je dat lezen centraal blijft staan in je klas? Hieronder 6 tips en een bonustip waarmee ik voor leesplezier in mijn groep zorg!

Lekker lezen

Lekker lezen

In een zitzak, op de tafels, tegen de verwarming, heerlijk toch lezen op een plek die je zelf uit hebt mogen kiezen. Tijdens veel schoolvakken verwachten we van de kinderen een correcte zithouding. Hoe fijn is het dan als je mag lezen hoe jij dat wil. Een eigen gekozen, fijne houding en op een plek binnen de school of zelfs buiten. In mijn klas staat er regelmatig lekker lezen op het programma. De kinderen kiezen dan een plekje in de klas/op het leesplein/in de hal waar ze lekker kunnen lezen, samen of alleen. Bij mooi weer gaan we lekker naar buiten.

Theaterlezen

Een aantal kinderen uit mijn groep 4 zijn hier dol op: theaterlezen. Een mooie oefening om te lezen met intonatie. Bij ieder hoofdstuk staat het aantal rollen beschreven. Je vormt een groepje met een gelijk aantal kinderen als er rollen zijn, of kinderen spelen een dubbelrol. Verdeel de rollen en lezen maar! Boekentips: Het kloeke moppenboek – Helen van Vliet  & Kikkers, kikkers en nog meer kikkers – Elle van Lieshout

 

Praten over boeken

Praten over boeken

Om de druk van een boekpresentatie weg te halen, praten wij regelmatig op andere manieren over boeken. Tijdens het rode draad project ‘de ongelooflijk bijzondere boekeneter’ hebben de kinderen thuis een boekenmenu samengesteld met een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. In de klas hebben de kinderen vervolgens in  groepjes van 3 hun boekenvoorkeur met elkaar gedeeld.

Voorlezen

In mijn vorige blogs beschreef ik het al: de rol van de leerkracht is zeer belangrijk. Wil jij de leescultuur van jouw groep of school bevorderen, geef dan zelf het goede voorbeeld. Ik lees 5 x per week 15 minuten voor aan mijn groep. Hierbij zet ik diverse boeken centraal, zowel de populaire leesboeken zoals ‘Superjuffie’ en ‘De Gorgels’ als andere genres zoals gedichtenbundels. Wil jij zorgen dat kinderen eens een ander soort boek lezen? Kies een boek wat de kinderen nooit zouden kiezen. Bereid dit boek voor. Kies een spannend stuk uit en stop met voorlezen bij een extra spannend moment. Wie wil er verder lezen?

Leescircuit/mandjes lezen

Mandjes lezen

Ik werk nu voor het tweede jaar met ‘mandjes lezen’. Ik heb 5 gekleurde mandjes. De inhoud wisselt regelmatig. Op dit moment zitten er in de mandjes: stripboeken – tijdschriften – leesboeken op niveau M4 – theaterleesboeken – informatieve boeken. Tot aan de herfstvakantie heb ik de kinderen kennis laten maken met de inhoud van diverse mandjes en hierbij vrijgelaten in hun keuze. Eén leerling uit ieder groepje koos een mandje voor het groepje. Hieruit mochten ze lezen (of in hun eigen leesboek uit hun lade). Na de herfstvakantie zet ik het in als circuit. Iedere dag van de week staat tijdens het leeskwartier een mandje in het midden van ieder groepje. De mandjes worden de volgende dag met de klok mee doorgegeven.

Leesconsulente Bibliotheek

Leesconsulente

In de gemeente van de school waar ik werk is een leesplan opgesteld voor basisscholen. Vanuit dit leesplan werken we met de inzet van een leesconsulente. Zij kan voor allerlei zaken ingezet worden. Bij de thema’s vanuit onze methode voor wereldoriëntatie ‘4xWijzer’ stelt de leesconsulente een projectcollectie samen. Dit is een verzameling boeken, passend bij het thema. Daarnaast heeft ze meegeholpen bij het saneren van ons leesplein. Ook zorgt ze voor aandacht op boekpromotie met korte activiteiten in de groepen 3 t/m 8. Binnenkort gaat ze aan de slag rondom poëzie in leesactiviteiten voor de groepen 1 t/m 8. Tijdens de Kinderboekenweek was ze in mijn groep 4 voor een circuit met activiteiten, passend bij het thema ‘reis mee’.

Tip: De Bibliotheek op School heeft een verzameling gemaakt van 25 korte werkvormen voor de boekenkring. Deze is te vinden op: http://leesbevorderingindeklas.nl/wp-content/uploads/2016/04/Werkvormen-boekpromotie.pdf

Boekenverrassing

Met deze tip vullen we dit toch al mooie lijstje graag aan: Abonneer je klas op een abonnement op Hey Reader. Iedere maand ontvangen jullie dan een recent uitgekomen boek. Er zijn titels voor de leeftijden 4/5, 6/7 en 8/9. Hoe spannend is het wanneer er weer een nieuwe boekendoos klaarligt in de klas met een gloedjenieuw boek?! Meer informatie vind je via https://www.heyreader.nl/

Welke werkvormen zet jij in jouw groep in? Deel en inspireer anderen hieronder in een reactie!

 

Ben je blij met onze website? Via Onderwijswereld-PO.nl kun je bestellen bij Bol. Geeft ons een kleine commissie, terwijl het jou niks extra kost ?

SintSint

PIN voor later!

Laat een reactie achter