Kleutermeester met lef?!

Door Menno: Daar sta ik dan ineens in mijn nieuwe lokaal. Waar begin ik? Welke hoeken wil ik? Ik neem jullie mee in verandering en vernieuwing als fulltime kleutermeester. Best spannend en eng als je bovenbouw gewend bent…

Kleutermeester over opfrissing

Een fijne speelplek voor de kinderen

Ik heb een duidelijke mening over het inrichten van mijn lokaal. Mijn intentie is dat het er anders uit gaat zien dan de afgelopen jaren. Ik vind het belangrijk dat het lokaal uitnodigend is en dat het er ruim uitziet, maar ja hoe dan? Ten eerste wil ik een lokaal met zo min mogelijk tafels en kasten en veel speelruimte op de grond. Zo liep ik dan ook het lokaal binnen…

Ik startte met opruimen, want dat was echt nodig. Spijkerborden aan de muur, 6 kasten in het lokaal, 25 tafels, bureaulaatjes met rotzooi, materiaal dat kapot of oud is, gaten in de muur, grijze muren die eigenlijk wit waren…. Dat gaan we anders doen. Een week later ben ik trots gestart als kleutermeester in mijn nieuwe lokaal ingericht naar mijn idee. Maar wat is er in die tijd dan allemaal gebeurd?

 

 

Kleutermeester over inrichting

De muren kregen een fijne opfrisbeurt

Laat ik beginnen bij de hoeken. Ik heb een reken/taalhoek gemaakt met tafels om aan te werken. Er staat een rekenkast en een taalkast, met daarboven een whiteboard. Deze gebruik ik om de letter van de week te visualiseren en om een woordparaplu over het thema op te maken. De ramen bij deze tafel zijn versierd met het alfabet en de cijfers tot en met 20. Verder heb ik natuurlijk een huishoek. De kinderen mogen deze hoek zelf inrichten in de eerste week, want eigenaarschap en kinderen mede-verantwoordelijk maken vind ik erg belangrijk. Daarnaast is er een gezellige leeshoek met een zitzak en een grote knuffel. Naast de kring vind je de thematafel, met daarboven een magneetbord om werken op te hangen. De thematafel is bij de start nog redelijk leeg, maar zal snel door de kinderen gevuld worden. In het midden van de klas ligt een grote speelmat, hier kunnen de kinderen lekker op spelen, bijvoorbeeld met de blokken. Dan heb ik nog drie kasten gevuld met knutselmateriaal, fijne motoriek werken en constructiemateriaal. Hiermee kunnen de kinderen aan een groepje tafels werken. Als laatste vind je in de klas vier banken voor de kring. De kinderen kijken uit op het dagritmebord en het nieuwe Digibord. Het Digibord wordt dit jaar voor het eerst ingezet voor het Digikeuzebord. De gang is gevuld met het krijt-verfbord, de zand/watertafel en groot constructiemateriaal.

Het laatste wat mij stoorde aan dit lokaal waren de muren en plinten. Zo kwam ik op het idee om de ene kant van de klas, de kant van de kring, te verven in de kleuren blauw, groen en geel (de kleuren van onze methode DaVinci). De andere kant, de kant van het werken, heb ik opnieuw gewit. En de rest? Weg ermee!

Samen op weg

Samen op weg!

Maandagmorgen stond ik, net als mijn collega’s, buiten de kinderen te verwelkomen tijdens de feestelijke opening. Fris en bellenblazend het nieuwe jaar in! Hup, op naar het nieuwe lokaal. Kinderen, gevolgd daar papa en mama, keken hun ogen uit. Wat is het lokaal veranderd en wat ziet het er gaaf uit. Bij het binnenkomen keken de ouders even verontwaardigd. Er hangen geen naamkaartjes meer bij de kapstokken…. Waarom wel? Hebben ze het nodig in de toekomst? De kinderen mogen kiezen hoe ze mij bij de deur begroeten. Een high-five, een boks, een knuffel of goedemorgen zeggen. Het even persoonlijk contact maken is van grote waarde in het opbouwen van een relatie, het kind voelt zich gezien. Daarna checken de kinderen zichzelf in door hun naamkaartje in een bakje met een smiley te leggen (blij, normaal of verdrietig). Zo weet ik hoe iedereen zich voelt en de dag begint. De kinderen zoeken hun vaste plek in de kring om daar even (samen met papa/mama) te lezen totdat ik begin. Klaar om samen op weg te gaan!

Boeken algemeen

9 reacties

 1. Jolanda op 5 september 2019 om 07:59

  Erg mooi om te lezen dit blog. Leuk om te volgen. Succes Meester Menno.???

 2. Gerrie op 5 september 2019 om 08:11

  Leuke en herkenbaar verhaal.
  Blijf deze verhalen schijven ,zodat iedereen ze kan lezen

 3. Babette Aalbers op 5 september 2019 om 12:44

  Heel veel succes Menno! Leuke uitdaging en een fris begin.

 4. Mieke Hermans op 5 september 2019 om 19:18

  Waaaaw Menno. Goed gedaan! Ben benieuwd hoe je avontuur verder gaat. Veel plezier! !

 5. Wendy op 5 september 2019 om 19:50

  Wauw, geweldig om te lezen Menno! Jammer dat de meiden al naar de middelbare zijn…

  • Bas ter Avest op 6 september 2019 om 16:25

   Succes Menno! Leuk dat je schrijft over je vak!

 6. Laura van Leur op 5 september 2019 om 20:03

  Leuk Menno, dat had ik een 2 jaar geleden niet verwacht dat jij ooit de kleuters zou gaan doen! Kei Leuk, Geniet van de kleutertjes, want ze zijn zo heerlijk om mee te mogen werken.

 7. Joyce op 6 september 2019 om 07:25

  Wat een leuke blog Menno!! Echt super leuk om te lezen. Je hebt overal goed over nagedacht, een zeer positieve verandering voor school! ???? daar mag je trots op zijn!!!
  Groetjes Joyce.

 8. Peter Coolen op 6 september 2019 om 18:54

  Menno, mooi zeg hoe jij je lokaal hebt bekeken en met visie hebt heringericht. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar verdergaat. Veel succes net als de rest van jouw school. Samen op weg om wijzer te worden.
  Peter Coolen

Laat een reactie achter