Kinderboekenweek 2020: En toen…

Door Anouk: Binnenkort is het weer zo ver: de Kinderboekenweek. Het doel van de Kinderboekenweek? Het promoten van het kinderboek. Kinderen motiveren om te lezen. In de Kinderboekenweek van 2020 gaan we terug in de tijd.

kinderboekenweek 2020

Thematisch werken tijdens de Kinderboekenweek van 2020

Op ’t Rendal werken wij vanuit Wereldoriëntatie met VierKeerWijzer. In september start ons schoolbrede thema ‘Wonen’. Met mijn groep 7-8 betekent dit dat we werken over West-Europa. Aardrijkskundige doelen staan centraal. Toch wil ik ook stilstaan bij het thema van de Kinderboekenweek ‘En Toen?’. Ik ga daarom deze twee thema’s door elkaar heen weven.

Er is in West-Europa zoveel gebeurd en deze gebeurtenissen wil ik dan ook tijdens de Kinderboekenweek belichten. Onderwerpen zoals WOI, WOII, de val van de Berlijnse muur, en de Brexit zullen dan ook niet ontbreken.

Projectcollectie en Mandjes lezen

In mijn voorgaande blogs vertelde ik al over de samenwerking met de lokale Bibliotheek. Zij zorgen ieder thema voor een mooie projectcollectie. Ik ontvang dus allerlei boeken rondom West-Europa. Zelf vul ik dit in de leesmandjes tijdens de Kinderboekenweek aan met enkele boeken met een historisch karakter.

Zo zijn in mijn mandjes o.a. te vinden:

De reis van Syntax Bosselman: Wederom een geweldig boek van Arend van Dam. Een verhaal over slavernij en een reis van Suriname naar Nederland.

De zee kwam door de brievenbus: Een prachtig, door Selma Noort geschreven, boek over de watersnoodramp in 1953.

Kinderen met een ster: Een verhaal over de Tweede Wereldoorlog door kinderogen.

Anne Frank – van klein TOT GROOTS: Een mooi prentenboek over Anne en hoe zij opgroeide.

Alles komt goed, altijd: Een ontroerend verhaal van Alice, een meisje dat opgroeit tijdens WOI.

Mathilde, ik kom je halen: Een boek over kinderarbeid door Inez van Loon wat gebaseerd is op het verhaal van haar eigen oma.

Toptitels, Griffels en Penselen

Om kinderen te motiveren tot lezen is het belangrijk om te zorgen voor een rijk boekenaanbod. En daar komt jouw rol als leerkracht om de hoek kijken. Aan jou de eer om ook de boeken te introduceren waar het oog van kinderen gauw aan voorbij gaat. De Kinderboekenweek leent hier zich uitstekend voor. Neem eens een kijkje tussen de titels die bekroond worden met Griffels en Penselen.

Zelf ben ik dit schooljaar begonnen met voorlezen uit de winnaar van de zilveren griffel 2019: De blauwe vleugels – Jef Aerts. Een prachtig boek over onvoorwaardelijke broederliefde.

Tijdreislezen – Kinderboekenjuf

Kinderboekenweek 2020

Een mooi idee wat ik pas geleden tegenkwam is het tijdreislezen door Kinderboekenjuf.
Dit is een activiteit die je gemakkelijk tijdens de Kinderboekenweek kunt uitvoeren in je klas. De kinderen lezen in hun eigen leesboek. Eén keer per week staat in het thema van tijdreislezen. Hoeveel hoofdstukken zijn er gelezen? Zoveel jaar gaan jullie terug in de tijd. Voor meer informatie: https://www.kinderboekenjuf.nl/leesbeleving/tijdreislezen/

Van de boeken in mijn boekenmandjes voor de Kinderboekenweek van 2020, vind je hier de links:

Laat een reactie achter