Bloghop Kinderboekenweek

Wat leuk dat je via de Bloghop ter ere van de Kinderboekenweek op dit blog terecht bent gekomen. Het kan zijn dat dit blog je eerste is in deze bloghop, maar het kan ook zo zijn dat je hier terecht bent gekomen via de blog van de Kinderboekenjuf. Op Kinderboekenjuf.nl plaatst ze recensies van boeken met ideeën voor mini leeslessen. Daarnaast bedenkt ze leuke, boekige lesideeën die je zo in de klas kunt gebruiken.

Hoe dan ook: welkom! In dit blog vind je een mooie Kletspot die je in kunt zetten wanneer de leerlingen in je klas een boek uit hebben. Weer eens wat anders dan een boekverslag. Onderaan dit blog kun je deze downloaden. Wanneer je een reactie achterlaat, kun je nog wat leuks winnen ook 😉
Onderaan dit blog verwijzen we je door naar het blog van juf Inger, die ook wat moois voor jullie in petto heeft, daarover later meer! Deze bloghop wordt je aangeboden door Onderwijswereld-PO, De Kinderboekenjuf, juf Inger, juf Judith, juf Femke en juf Julie

Leesmotivatie

Kletspot Leesspel

In veel klassen wordt iedere dag (stil) gelezen. Heerlijk! Kinderen krijgen de mogelijkheid helemaal te verdwijnen in een boek. Ze kunnen zich al dan niet identificeren met de hoofdpersoon en worden meestal gepakt door de verhaallijn. Maar dan komt het…

Wanneer de kinderen het boek uit hebben, wordt er vaak een verwerking van ze gevraagd. En nog vaak is dat een verslag. Maar daar zaten ze niet op te wachten 😉 En je kunt je afvragen of een verslag voor ieder kind bijdraagt aan het leesplezier! Gelukkig zijn er steeds meer manieren die de weg de klas in vinden om deze verwerking in een ander vaatje te gieten. Creatieve manieren, muurkranten, boekendates etcetera. Voor de kletsgrage kinderen hebben we nu ook een leesspel ontworpen. Je hebt er niks voor nodig, je hoeft alleen de kaartjes even te lamineren!

Het leesspel van Onderwijswereld: de Kletspot

Het leesspel bestaat uit zogenaamde kletspot kaartjes. De vragen die erop staan zijn heel divers en doen een beroep op zowel het geheugen als het leesplezier en het inlevingsvermogen van de kinderen. Je speelt het spel als volgt:

Haal de kaarten uit de pot, schud ze en leg ze in een stapel midden op tafel. Spreek van tevoren af hoeveel kaarten iedere leerling aan het einde van het spel gespeeld moet hebben. Spreek ook af wie de eerste kaart mag pakken. Deze leerling leest de vraag voor en geeft er antwoord op. Wanneer hij dat gedaan heeft, legt hij de kaart omgekeerd voor zich op tafel. De volgende leerling mag nu een kaart pakken. Speel met de klok mee. Voor aanvullende mogelijkheden en tips verwijs ik je naar de download.

Een praktische noot: je kunt dit spel spelen vanaf 2 personen, 4 zou ik als max aanhouden.

Door naar juf Inger

Op de website van juf Inger kun je van alles lezen over haar belevenissen in de klas, vind je leuke materialen, en kun je recensies en reviews lezen. Wanneer je ook zo benieuwd bent naar wat ze voor jullie in petto heeft, klik dan NA het downloaden van de Kletspot en meedoen aan de winactie zeker door naar haar blogpost! En vergeet dan ook niet om een kijkje te nemen op de pagina over de Leerkrachten Scheurkalender! Je kunt haar logo gebruiken om zometeen door te klikken. Ik zal vast een tipje van de sluier oplichten: een vlaggenlijn bij het thema en leuke tips voor leesmotivatie!

Winactie

Heb jij ook wel zin in zo’n mooie nieuwe kalender van uitgeverij Lemniscaat? Laat dan een reactie achter op dit blog, met wat je vindt van onze bloghop en van het Kletspot spel! (je reactie moet eerst goedgekeurd worden, dus mocht je die niet meteen zien: dat kopt). Meedoen kan tot de start van de Kinderboekenweek. Succes!

Download en tip

Hier vind je de link naar het leesspel van Onderwijswereld-PO: de Kletspot! Vind je het leuk wat we maken? Wanneer je via de Bol.com links vanaf onze website iets bestelt, krijgen wij daar een kleine commissie voor, terwijl het jou niks extra’s kost. Geeft ons de ruimte weer mooie nieuwe materialen voor jullie te maken! #tipvandedag

Leesspel de Kletspot

Boeken algemeen

20 reacties

 1. Angela op 19 september 2019 om 20:07

  Super tof!! Gelijk naar m’n mail gestuurd en komende week klaarmaken. Super leuk om in te zetten tijdens de leesles!

  • Magda op 22 september 2019 om 17:23

   Ikzelf moet een beetje wennen aan het “hoppen”. Maar zo een kijkje nemen bij een ieder van jullie is op een zondagmiddag best leuk 🙂 Ik sta zelf voor groep 3, dus de kletspotkaartjes zijn (vooral nu) echt nog te moeilijk, maar wie weet straks in mei/juni is het een mooie teambouwer ??

  • Marjon op 25 september 2019 om 21:40

   Super gaaf een keer een kletspot waarbij de kinderen actief (richting HOD) aan het denken worden gezet en waarbij creativiteit en “out of the box “ denken juist wordt gestimuleerd. Top idee??

 2. […] bloghop 2019. Misschien ben je hier gestart of heb je eerst een bezoek gebracht aan Onderwijswereld-PO en kwam je zo hier terecht. Esther deelt op haar site een gratis download rondom begrijpend lezen […]

  • Marrit op 30 september 2020 om 09:07

   Wat leuk dat ik dit nog net voor de start van de kinderboekenweek vind! Bestand is geprint en ga ik knippen, kan het mooi morgen mee naar mijn invalklus !

 3. Fieke op 19 september 2019 om 21:23

  Leuk! Alles om lezen te verdiepen en verrijken is welkom.
  Komen de vragen uit Open Boek? Van Chambers?

  • Esther van der Knaap op 23 september 2019 om 19:43

   Hoi Fieke, een groot gedeelte van deze vragen gebruikte ik toen ik nog een bovenbouwgroep had. Ik durf je niet te zeggen of ze oorspronkelijk ergens anders vandaan komen.
   Groetjes,
   Esther

 4. Jannette op 20 september 2019 om 12:09

  Wat ontzettend leuk deze bloghop! We willen het leesonderwijs bij ons een boost gaan geven en dit is een mooi begin, zeker ook met de Kletspot!

 5. Marieke op 21 september 2019 om 04:44

  De bloghop is erg interessant met bruikbare tips. Het spel kletspot is al uitgeprint., leuk

 6. Dorine op 22 september 2019 om 12:06

  Kletspot leesspel????daar ben ik blij mee. Mooie aanvulling om de leesbeleving en het leesplezier te vergroten. Morgen studiedag, mooie gelegenheid om de kletspot te delen met m’n collega’s.

 7. Marrit Heijmans op 22 september 2019 om 12:21

  Wat super leuk een bloghop voor de kinderboekenweek ! Het kletspotspel heb ik al uitgeprint klaar liggen om morgen mee te nemen naar school. Ik ben erg enthousiast !

 8. Jolanda op 22 september 2019 om 18:29

  Wat een leuke vragen. Ga ze komende periode gebruiken in mijn groep.
  Dank voor het delen

 9. Ilse op 23 september 2019 om 19:17

  Erg leuk. Ik ga ze gebruiken in de Kinderboekenweek! Ben benieuwd wat voor interessant gesprekken er uit voort zullen komen!

 10. Marieke op 25 september 2019 om 15:42

  Super veel handige tips om te gebruiken in de klas! Ik vind het bloghoppen erg leuk, zo kom ik bij nieuwe bloggers en verdwaal ik weer op hun sites barstensvol leuke les ideeen! De kletspot vind ik heel tof en ga ik zeker gebruiken aankomende week, benieuwd wat de kinderen ervan vinden.

 11. Renate op 25 september 2019 om 18:02

  Ik vind het leuk dat ik doorverwezen wordt naar andere websites, want zo krijg ik weer leuke nieuwe ideeën en inspiratie.
  De kletspot gebruik ik in de klas ook en op meerdere manieren. De kinderen vinden dit ook echt leuk en we hebben onze stagiair vorig jaar een zelfgemaakte kletspot gemaakt.

 12. Sabrina op 25 september 2019 om 20:41

  Wat een leuke kaartjes, ik ga deze direct doorspelen naar mijn collega!
  Samen hebben we een groep van 12 reguliere basisschool leerlingen met ernstige lees- en spellingsproblemen.
  Ik sta voor de groep en mijn collega haalt de leerlingen uit de groep om individueel mee te werken.
  Elke dag werken we aan leesmotivatie en het maken van leeskilometers.
  Deze kaartjes kunnen we uitstekend gebruiken om op een speelse manier te “controleren” of ze hun boek écht gelezen hebben en de inhoud hebben begrepen (zonder ze een saai boekverslag te laten schrijven).
  Dank je wel! 🙂

 13. Monique op 25 september 2019 om 20:56

  Wat super leuk dit hoppen. In 1 klap een berg ideeën om in te zetten.
  De kletspot lijkt mij een super alternatief voor een standaard boekverslag. Zo ervaren ze meer plezier en k7nnen ze elkaar enthousiasmeren voor het gelezen boek. Ik zeg een win win situatie 🙂

 14. Renske op 26 september 2019 om 04:08

  Ontzettend leuk deze kletspotkaartjes. Ik ga ze inzetten bij het leescircuit en tutorlezen. Nu hop ik snel weer door! #inspiratie

 15. Lineke op 29 september 2019 om 11:51

  Top! Helemaal zin in!

 16. Ellen op 29 september 2019 om 13:13

  Super leuk! Ik ga de kletspot zeker inzetten in de kinderboekenweek en daarna!!

Laat een reactie achter