6 titels voor de Kinderboekenweek

In navolging van ons blog met 4 titels voor de Kinderboekenweek, geven we jullie nu nog meer moois wat je kunt gebruiken voor de komende Kinderboekenweek met het thema ‘Reis mee’, met extra aandacht voor het vervoer. We zullen per titel kort iets vertellen over de inhoud van het boek, en geven je een verwijzing naar Bol, waar je de titels aan zou kunnen schaffen.* Lees mee met 6 titels voor de Kinderboekenweek!

Instappen maar!

Instappen maar! Verder lezen

Jimmy is te laat op school, en wel met een heel goede reden! Hij heeft namelijk zijn opa en oma naar Schiphol gebracht. Op school aangekomen mag hij daar in geuren en kleuren over vertellen, en hij heeft nog mazzel ook: ze gaan in de klas namelijk werken over het thema reizen. Zo spelen ze over de trein en over de camping, en om er helemaal een feest van te maken, gaan ze ook nog met de bus op pad. Tijdens het lezen zat ik me te bedenken dat ze op de PABO dit boek aan zouden kunnen bieden: hoeken die met elkaar verbonden worden; alle ruimte voor de kinderen om op te gaan in hun spel; en de leefwereld van de kinderen de klas in halen. En dat alles in 1 prentenboek: easy does it!

Vivian den Hollander en Dagmar Stam, Van Holkema en Warendorf, €5,-

De gigantische koffer

Meer over De gigantische koffer.

De ouders van Kelsey zijn gescheiden, dus noodgedwongen reist ze heen en weer tussen beide huizen. Iedere week is ze of bij haar vader, of bij haar moeder. Vanuit haar moeder neemt ze haar schilderij mee, want anders mist ze die als ze bij haar vader is. Vervolgens neemt ze bij haar vader het kussen mee naar haar moeder, omdat dat kussen nu eenmaal zo fijn is. En zo reist ze iedere week heen en weer met een steeds groeiende koffer.
Mooi stapelverhaal dat uiteindelijk de nadruk legt op dat sommige dingen wel, maar sommige dingen ook niet goed uitpakken, hoe goed je ook je best doet. Past qua Kinderboekenweek thema wellicht wat minder met de nadruk op vervoer, maar biedt voor kinderen van gescheiden ouders wel veel ruimte. Vandaar de toevoeging van dit boek aan de titels voor de Kinderboekenweek.

Robert Munsch en Michael Mertchenko, Clavis, €14,95

Alle dieren drijven

Meer over Alle dieren drijven

Een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek en in 2018 bekroond met een Vlag en Wimpel. Ik zal je eerlijk bekennen: ik kende dit boek nog niet, maar wat een wonderschone benadering is hier gekozen! Het boek draait rondom het welbekende verhaal van Noach die een Ark gaat bouwen. De ik-persoon in het boek, is God! Prachtig. Alsof je over zijn schouder meekijkt bij het plan dat hij had, hoe hij een vriendschap opbouwt met Noach en hoe hij trots is op zijn vriend en op zijn zelfstandigheid en voortvarendheid. Een prachtig boek dat uitdaagt tot het kijken met een andere bril op.

Annemarie van Haeringen en Gideon Samson, Leopold, €14,99

Met de bus

Met de bus bestellen

Als kind moest ik altijd met de bus, we hadden namelijk geen auto. Elke maand een weekendje naar oma, met de bus van Nieuwegein naar Slikkerveer. Dat betekent bijna twee uur slingeren over smalle dijkwegen. Niet heel grappig als je wagenziek bent. Meermaals werden we de bus dan ook uitgezet, omdat ik er een bende van maakte… Affijn, door met de titels voor de Kinderboekenweek: dit prentenboek gaat over een meisje dat voor het eerst alleen met de bus gaat. Wanneer je iets voor het eerst doet, is alles een belevenis. Ze heeft mooie, maar ook spannende ontmoetingen en momenten in de bus. Zo rijdt de bus ineens door een bergtunnel heen, en dus wordt het plotsklaps donker in de bus! Ook reist er een dief een tijdje met de bus mee, maar gelukkig gaat die er al snel weer uit.
Leuk weetje: iemand in de bus leest de krant. En waar er normaal gesproken niks verandert aan de voor- en achterkant van een krant, is dat nu wel het geval. In de kopteksten van de artikelen wordt aangegeven wat er gebeurt, wat er gaat gebeuren, of wat er gebeurt is. Dit grapje zorgt ervoor dat je dit boek zou kunnen gebruiken zowel voor de kleuters, als ook voor bijvoorbeeld een groep 5/6. Je kunt er met alle gemak een groepsdoorbroken activiteit van maken.

Marianne Dubus, Querido, €15,99

Geheim agent oma

Meer lezen en bestellen

Van de boeken van Geheim agent OMA weet je dat je ze erbij pakt en ze vervolgens achter elkaar verslindt. Vandaag deed ik dat. Max zit in de klas bij meester Grobbink (gebaseerd op de meester Grobbink waar Manon zelf bij op school zat). Meester Grobbink is een alles behalve aardige meester. De kinderen, en dan vooral de jongens, zijn bang voor hem. Op de dag dat de meester Max en Vinnie heeft vastgebonden op een stoel, komt Geheim agent OMA Max van school halen. Verrassend genoeg gaan ze niet naar de kinderboerderij ofzo, maar racen ze met Polly, een supersnel en geheim prototype auto, naar Amsterdam. Oma heef tdoorgekregen dat daar de grootste goudroof ooit plaats zal gaan vinden. In eerste instantie wil ze Max niet meenemen, maar doet dat uiteindelijk toch. Het wordt een zeer spannende dag, waardoor je (ook als volwassen) lezer door en door wilt lezen! Of alles goed komt en de bankroof voorkomen wordt? Je leest het in Geheim agent OMA!

Leuk dat er een volledige pagina aandacht is voor de werkdruk van leerkrachten. Wel jammer dat vervolgens 5 pagina’s later de vader van Max zegt dat leraren zo’n goed salaris hebben. (ik lees dit op de dag dat de AOB en de andere bonden naar buiten brengen dat er weer een nieuwe staking en actieperiode op handen is, wat het geheel wel grappig maakt). Al met al wilde ik net zo snel lezen als Polly kan rijden, wat een heerlijk boek weer!

Manon Sikkel (Kinderboekenambassadeur!), Katrien Holland, Luitingh-Sijthoff, €10,-

Opa en Oma Oelewapper: op reis met de gouden koets

Op reis met de gouden koets

Onze hekkensluiter in “6 titels voor de Kinderboekenweek”!
Nadat we ons afgelopen schooljaar hebben mogen bescheuren met Het raadsel van de verdwenen onderbroeken, mogen we nu mee op reis met de Oelewappers.
Wanneer er een wel heel eng persoon voor de deur van opa en oma Oelewapper staat, willen ze eigenlijk niet open doen. Gelukkig durft opa dit wel, en niemand minder dan de koning, die opvallend veel gelijkenissen met onze Willem Alexander vertoont, blijkt de enge gast te zijn. Hij heeft meegekregen hoe stoer Joep, Jetje, opa en oma het raadsel van de verdwenen onderbroeken hebben opgelost. Nu heeft hij een verzoek voor ze: mee op reis maar Italië om ervoor te zorgen dat Papa Razzi geen akelige foto’s van ze maakt. Vanzelfsprekend neemt de familie Oelewapper deze uitnodiging aan. Opa en oma zullen de gouden koets gaan besturen, en Joep en Jetje zullen alles in het werk stellen om Papa Razzi te slim af te zijn. Het zal geen verrassing zijn dat dit ze prima afgaat, en dat het verhaal een mooi Eind goed, Al goed kent.

Opnieuw een avontuurlijk verhaal met misschien wel de stoerste opa en oma van Nederland; opa en oma Oelewapper!

Marianne Busser en Ron Schroder, Ivan en Ilia, Moon, €9,99

Bol 10-DaagseBol 10-Daagse

Laat een reactie achter