4 titels voor de Kinderboekenweek

De afgelopen weken hebben we veel nieuwe titels mogen ontvangen die perfect passen bij het thema van de komende Kinderboekenweek: Reis mee! De mooiste bespreken we hier voor je. Laat je inspireren: op naar een mooie Kinderboekenweek!

De mug op de brug – Annie M.G. Schmidt

Meer lezen en bestellen

“De brug bij Breukelen is kapot. Hij brak ineens in tweeën, en niemand weet hoe ‘t verder mot, Wie heeft er nog ideeën?”
Dit is hoe het boek eindigt. Hoe het kwam? Het was best een beetje druk op de brug. Vervoermiddelen en mensen van allerlei pluimage stonden erop. En dat kan natuurlijk allemaal best, maar als er dan ook nog een mug bij komt, dan gaat het dus mis!

Versje zoals alleen Annie ze kon vertellen, met een licht sarcastische ondertoon en vol humor. Mooi dat dit versje voor de Kinderboekenweek in een eigen boekvorm gegoten is! Voorzien van prachtige tekeningen van Noëlle Smit. Op iedere pagina is er genoeg te zien en dus over te kletsen! Aardig detail waarvan ik benieuwd ben of het bewust is: op de voorkant van het boek zie je allerhande dingen en mensen die van de brug afvallen. Zo ook een paar kinderen. En laat ik het jongetje daarvan nu erg op een van de Stampertjes lijken!

De mug op de brug – Annie M.G. Schmidt – Noelle Smit – Querido – €12,50

Alle wielen in de file – Harmen van Straaten

Meer lezen en bestellen

“Vandaag gaan de beren, bij opa en oma logeren. ‘Hup’ zegt papa Beer, “we moeten gaan. We willen straks niet in een file staan.”
Tsja, soms moet je het lot niet teisteren he? Want file, dat is precies wat ze krijgen. De ene pech na de andere! Allerlei dieren en allerlei mogelijkheden tot vervoer komen ze onderweg tegen. En papa beer die maar blijft kniesoren over de file en tot overmaat van ramp krijgt hij ook nog een bon aan zijn broek! Gelukkig komen ze veilig bij opa en oma beer aan. Behoorlijk verlaat, dat dan weer wel, maar een kniesoor die daar op let.

Een prentenboek waar enorm veel in te zien en te beleven is. Je kunt het in je klas op verschillende manieren inzetten: activiteiten rondom verschillende vormen van vervoer, rekenactiviteiten (tellen, meten en tijd), taalactiviteiten over de namen die op de verschillende vervoermiddelen staan. Al met al met gemak zeer breed in te zetten!

Alle wielen in de file – Harmen van Straaten – Leopold – €14,99

Vos en Haas; Uil wil op reis – Sylvia Vanden Heede

Meer lezen en bestellen

Uil wil op reis. Zijn tas staat al klaar. Waar gaat uil heen? Dat weet hij niet. Hoe lang blijft hij weg? Dat weet hij ook nog niet.
Uil is een echte ontdekkingsreiziger, of, nou ja… Uil is bang voor verschillende dingen, maar vooral voor de zee, dus daar wil hij niet heen. Waar hij wel heen gaat? In ieder geval naar Ever, die iets verderop in het bos woont. Ze hebben het gezellig samen. Ze ‘reizen’ in de boot van Ever, en Uil leest Ever voor, zoals alleen Uil dat kan. Hoe zijn reis afloopt?

Dat kunnen de jonge lezers van groep 3 zelf gaan ontdekken, want dit boek is speciaal voor hen geschreven! Wat leuk is, is dat ik mijn leerlingen altijd vertel dat je in een boek op reis kunt gaan (en ook: “In boeken kan alles”, maar dat terzijde). Dit boek neemt je letterlijk mee op reis, en laat je thuiskomen bij jezelf. En dat is zowel een mooie reis als een mooie bestemming!

Vos en Haas; Uil wil op reis – Sylvia Vanden Heede – The Tjong-Khing – Lannoo – €7,99

GIGANTEN, de grootse voertuigen van de wereld – Stephane Frattini

Meer lezen en bestellen

We reizen zelf ook verder naar nieuwe titels voor de Kinderboekenweek. Daarbij vonden we Giganten: Een enorm groot boek dat bij iedere leeftijd tot de verbeelding zal spreken. De meest enorme voertuigen passeren de revue. Van een schip waar meer dan 9.000 mensen op verblijven, tot het grootste vliegtuig, dumptrucks en heuse monsters op wielen. De ‘wow’s’ zullen bij mij in de klas in ieder geval niet van de lucht zijn. Mooi ook om rekenkundige vergelijkingen te maken in de hogere groepen. Aan de vergelijking, qua afmetingen, die regelmatig met de Eiffeltoren wordt gemaakt, kun je zien dat dit boek zijn oorsprong in Frankrijk heeft. Mooi dat Gottmer dit reusachtige boek naar Nederland heeft gehaald!

GIGANTEN, de grootse voertuigen van de wereld – Stephane Frattini – Studio Muti – Gottmer – €19,99

Volgende week zijn we terug met een vervolg op dit blog, met dan maar liefst 5 gigantische titels voor de Kinderboekenweek!
Hou je van spellen voor in de Kinderboekenweek? Bekijk dan ook eens dit blog. Ook hier komt deze week een vervolg op!

BabyBaby

Laat een reactie achter