Word een Digitale Geletterdheid Expert!

Door de Rolf groep: Digitalisering is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Kinderen komen hier vaak al vroeg mee in aanraking. Daarom is het belangrijk om leerlingen op de basisschool al te leren over digitale geletterdheid. Maar hoe creëer je een doorlopende leerlijn voor je school? De opleiding Digitale Geletterdheid Expert helpt je hierbij!

Bron: Kennisnet

Digitale Geletterdheid in het onderwijs

Door leerlingen op de basisschool al te leren over digitale geletterdheid, bereiden we ze voor op wat ze online kunnen tegenkomen. Denk aan nepnieuws en internetcriminaliteit. Zo leren we leerlingen bewust en verstandig om te gaan met digitale technologie, voordat ze er mee in aanraking komen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Het belang van digitale geletterdheid in het onderwijs staat buiten kijf. Maar hoe verwerk je dit thema in je leeraanbod? Het creëren van een doorlopende leerlijn is een flinke uitdaging waar geen gestandaardiseerde oplossing voor is. Het creëren van zo’n leerlijn, die aansluit bij de visie en het leeraanbod van een school, is maatwerk.

De opleiding Digitale Geletterdheid Expert

In 2020 is de Rolf groep begonnen met de post-HBO opleiding Digitale Geletterdheid Expert. Deze 1-jarige opleiding is speciaal voor leraren en ICT-coördinatoren die meer willen met digitale geletterdheid, maar dit niet alleen voor elkaar krijgen.

Wat leer je tijdens deze opleiding?

  • Inzicht in wat Digitale Geletterdheid betekent voor het basisonderwijs
  • Koppelingen leggen naar andere vakgebieden, zodat ICT onderdeel wordt van een integraal aanbod
  • Je ontwikkelt een plan om Digitale Geletterdheid te integreren op jouw school en in jullie lesaanbod
  • Ondersteuning in hoe je je team mee krijgt in deze ontwikkelingen
  • Inspiratie om digitale leermiddelen en ICT op een efficiënte en creatieve manier te gebruiken in de klas en als ondersteuning tijdens je lessen

De ervaringen van deelnemers

In september 2020 is er een nieuwe lichting begonnen aan de opleiding Digitale Geletterdheid Expert. We vroegen een deelnemer wat zij van de opleiding vindt:
“Het is een hele praktische opleiding. Een investering waar je direct iets aan hebt en waar ook schoolbreed iets mee gedaan kan worden.”
Inge, leerkracht groep 1,2 & 3 en ICT-coördinator

Start nieuwe opleidingsronde In september 2021 start er een nieuw opleidingsjaar op verschillende locaties in Nederland. Wil je meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleiding Digitale Geletterdheid Expert

Laat een reactie achter