Leerlijn ICT en digitale geletterdheid
Enige tijd geleden stelden we op Middenbouwwereld en Bovenbouwwereld de vraag welke school er werkt met een doorgaande leerlijn ict of digitale geletterdheid. Dit blijkt minder dan 8% van het aantal scholen te zijn (ruim 400 respondenten). En dat terwijl 21ste eeuwse vaardigheden en digitaal burgerschap momenteel breed uitgemeten worden in zowel de pers als in vakbladen. Bijna 2,5 keer zoveel respondenten gaf aan ‘wij niet, we zijn sowieso niet zo vooruitstrevend als het om ict gaat’.
Leerlijn ICT
Ik was verbaasd over deze uitkomsten. Ik had de deze oprecht anders verwacht. Terwijl, als ik naar mijn eigen schoolpraktijk kijk, er geen leerlijn op ICT gebied is. Stichtingbreed niet trouwens. Daar gaan we wel me bezig, komend schooljaar.
In november kreeg ik van Uitgeverij Lannoo ‘Digitale Burgertjes’ toegestuurd. Dit boek ging mee op kerstvakantie. Ik maakte er een begin in, en legde het weer aan de kant. Net zoals op scholen ict dus aan de kant geschoven lijkt te worden. Niet omdat het boek me niet interesseert, en niet omdat leerkrachten ict niet interesseert, maar omdat dingen soms gewoon zo gaan.
Er wordt op scholen wel veel gewerkt met ICT, structureel ook, dagelijks zelfs. En goed! Moet dan alles vastgelegd worden in leerlijnen? Wat weerhoudt leerkrachten hier van?
Ontbreken van ondersteuning en financiën
Dit is precies het onderwerp dat Katja Schipperheijn aankaart in hoofdstuk 5; Samenwerken aan digitaal burgerschap. Nog meer dan onze online poll, weet ze zichtbaar te maken waar m de crux zit:
- ik ben niet genoeg thuis in de materie (45%);
- onze school heeft er de middelen niet voor (45%);
- we worden onvoldoende ondersteund vanuit de overheid (ik vermoed dat het hier om financiën gaat) (30%);
- het evolueert te snel (25%);
- ik denk dat het te duur is (20%);
- we worden onvoldoende ondersteund door onze scholengroep (10%);
- ik zie de link met het leerplan (nog) niet (5%).
Kortweg lijkt het te gaan om ondersteuning en om financiën, daarnaast lijkt er nog geen algemene visie te zijn op het duurzaam inzetten van digitaal burgerschap.
Zo kan het ook!
Wat mooi is, is dat Katja in haar boek ook voorstellen doet op welke manier je aan digitaal burgerschap kunt werken zonder een dure investering.
Hierbij verwijst ze tevens naar:
Hoofdstuk 6 bestaat uit een mooi stappenplan dat je met je leerlingen of met je eigen kind(eren) kunt doorlopen. De opbouw hiervan zit goed in elkaar. Eerst wordt er gekeken naar ‘wie ben ik’, en vervolgens worden de kinderen via een samenwerkingsfase geleid naar zelfstandig op internet zijn, maar met een kritische geest. Ik vind dat mooi. Dat is wat je wilt als ouder, en dat is wat je wilt als leerkracht: de kinderen op laten groeien tot zelfstandige digitale burgertjes!
Digitale Burgertjes
Katja Schipperheijn
Uitgeverij Lannoo
ISBN 9789401456098