Coderen met de kralenplank
Door Anouk: Je ziet het steeds vaker voorbij komen: een ‘kraak de code’ kralenplank, oftewel coderen met de kralenplank. De kinderen in mijn groep zien dit als een echte uitdaging! Als je in een klein groepje instructie geeft voor de juiste aanpak, kunnen de (slimme) kleuters dit hierna prima zelfstandig doen. Ook zeker nog leuk in groep 3!
Coderen met de kralenplank: zo werkt het
Met het coderen op de kralenplank zijn de kinderen bezig met omzetten van getal notaties. Hierbij leren zij omgaan met wiskunde taal;
– Taal voor het benoemen van hoeveelheden.
– Taal voor het benoemen van getallen en getal notaties.
Witte vakjes met cijfer zijn lege spijkertjes. Witte vakjes met onderstreepte cijfers staan voor witte kraaltjes. Voor jullie heb ik 3 kralenplanken m.b.t. thema winter uitgewerkt in een code variant.
Differentiatie
Gebruik in plaats van een kralenplank ruitjespapier. Hierop leggen de kinderen de notaties niet in kralen, maar kleuren zij de hokjes! Kinderen in de middenbouw vinden dit vaak ook nog leuk (vooral als het uiteindelijke plaatje niet zichtbaar is). Wellicht een idee als klaar-werk.
Ook kun je de kinderen een coderen met de kralenplank laten ontwerpen. Geef ze hiervoor een ruitjespapier en laat ze daarop een vierkant van 19 bij 19 vierkantjes aftekenen. Hierop gaan ze in eerste instantie een afbeelding ontwerpen. Wanneer de afbeelding ontworpen is, laat je deze omzetten naar een cijfernotatie. Op deze manier kun je zelfs de kinderen uit de bovenbouw betrekken bij deze zinvolle activiteit!
Blij met onze downloads? Bestel via onze links bij Bol: kost jou niks extra, en geeft ons een kleine commissie!
Coderen met licht!
In Papa’s wereld kun je een blog lezen over coderen met licht. Bijvoorbeeld met de zaklamp!
[…] Wil je met je kind coderen maar dan niet digitaal? Bekijk dan dit artikel over coderen met een kralenplank. […]