Coderen met de kralenplank: lente

5 opdrachten om te coderen met de kralenplank passend bij het thema ‘de lente’

Door Anouk: Omdat er leuke reacties kwamen op de codeer kralenplanken met thema winter, heb ik er nu 5 in het thema lente gemaakt. Wanneer je nog niet bekend bent met coderen met de kralenplank, hieronder een stukje basisinformatie:

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: een ‘kraak de code’ kralenplank. De kinderen in mijn groep zien dit als een echte uitdaging! Als je in een klein groepje instructie geeft voor de juiste aanpak, kunnen de (slimme) kleuters dit hierna prima zelfstandig doen. Ook zeker nog leuk in groep 3!

Ontwikkelingsdoelen van coderen met de kralenplank: lente

Met het coderen op de kralenplank zijn de kinderen bezig met omzetten van getal notaties. Hierbij leren zij omgaan met wiskunde taal:

  • Taal voor het benoemen van hoeveelheden;
  • Taal voor het benoemen van getallen en getal notaties.

Daarnaast ontwikkelen de kinderen de basis van computational thinking. Zie deze blog van Miranda Wedekind voor een duidelijke uitleg daarover.

Voor jullie heb ik 5 kralenplanken m.b.t. thema lente uitgewerkt in een code variant. Je vindt ze onderaan deze blogpost.

Differentiatie: (dit kan ook thuis)

Gebruik in plaats van een kralenplank ruitjespapier (of print de lege tabel). Hierop leggen de kinderen de notaties niet in kralen, maar kleuren zij de hokjes! Kinderen in de middenbouw vinden dit vaak ook nog leuk (vooral als het uiteindelijke plaatje niet zichtbaar is).
Coderen met de kralenplank in het thema lente, is wellicht ook een idee als klaar-werk. 

coderen kralenplank lente
Inclusief oplossingen
coderen kralenplank lente
5 verschillende opdrachten

Kralenplanken kopen voor school of thuis?

coderen kralenplank lente
Klik om te bekijken/bestellen
coderen kralenplank lente
Klik om te bekijken/bestellen

Je vindt alle benodigde materialen voor een kralenplank bij onze partner De Rolf Groep. Je kunt hier zowel als school, als als particulier bestellen. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken.

Laat een reactie achter