Chinese hanger

Door Kim: In China heeft men van oorsprong een eigen kalender, de Chinese kalender, die net als bij ons bestaat uit twaalf maanden. Tegenwoordig gebruiken Chinezen deze kalender vooral bij het vieren van feestdagen, zoals het Chinese Nieuwjaar (of Lentefestival), het belangrijkste feest van het jaar. De maanstand bepaalt de datum waarop dit vijftiendaagse feest gevierd wordt. Ook andere Oost-Aziatische landen vieren op deze datum Nieuwjaar. Tijdens het feest zijn de huizen in China versierd met rode nieuwjaarshangers. Op deze hangers staan wensen voor het nieuwe jaar gekalligrafeerd. Ieder moment is een mooi moment om een Chinese hanger te maken. Hieronder de theorie achter de praktijk en de lesopzet. Deze vind je ook in de uitgebreide bijlage.

Chinese kalligrafie

Chinese hanger

Chinese hanger

Het Chinees is een beeldtaal. In Nederland schrijft men woorden m.b.v. letters; elke letter vormt een klank en samen vormen zij een woord. In China schrijft men woorden m.b.v. beelden; elk woord heeft een eigen tekening.  Zo’n tekening heet een karakter. Er bestaan ongeveer 40.000 verschillende karakters. De klanken van een Chinees woord kunnen ook geschreven worden met letters uit het Pinyinalfabet. Het schrijven van de karakters wordt doorgaans niet gedaan met een pen, maar met een penseel. Deze Chinese kalligrafie wordt in China daarom dan ook gezien als belangrijke kunstvorm.

Doelen van Chinese hanger maken:

 • Kennismaken met de Chinese cultuur;
 • Introductie tot de Chinese kalligrafie;
 • Onderwerpen uit wereldoriëntatie gebruiken als inspiratiebron voor beeldend werk;
 • Beeldaspecten: het mengen van kleuren en gebruik maken van het effect van verdunde verf;
 • Materiaal en techniek: gebruik maken van het effect van de penseelstreek.

Voorbereiding

Het is aan te raden om voorafgaand aan deze opdracht aandacht te besteden aan Chinees Nieuwjaar, de Chinese karakters en kalligrafie:

 • Laat (afbeeldingen van) Chinese nieuwjaarhangers zien: Wat zijn dit? Waarvoor worden deze hangers gebruikt? Hoe zien ze eruit? Wat valt je op?
 • Laat afbeeldingen van verschillende karakters zien: Wat zijn Chinese karakters? Wat voor soorten zijn er? Hoe zijn ze opgebouwd?
 • Bekijk filmpjes van mensen die kalligraferen: Welke materialen gebruiken ze? Hoe houden ze het penseel vast? Welke techniek gebruiken ze?

Het is handig om al voor het werken aan de hanger Chinese karakters uit te kiezen. Vooraf oefenen met het ‘tekenen’ van de Chinese karakters met de penseel is ook belangrijk.

Werkwijze

De werkwijze is te vinden op de volgende pagina’s. Je kunt er stap voor stap te zien en lezen hoe er gewerkt wordt aan de opdracht. Nog enkele aandachtspunten:

 • Zorg ervoor dat het openvouwen van de ‘accordeon’ die doordrenkt is met ecoline voorzichtig gebeurt. Dit in verband met kans op scheuren.
 • Ook is het belangrijk dat de ecoline op de hanger goed droog is, voordat de karakters erop gezet worden, in verband met inkt die uit kan lopen.
 • Afhankelijk van het type ecoline/waterverf/(Oost-Indische) inkt dat wordt gebruikt is het belangrijk rekening te houden met kans op (niet-uitwasbare) vlekken in de kleding.
 • In plaats van zwarte ecoline kan ook zwarte verf worden gebruikt, dit geeft minder kans op het uitlopen van de inkt.

Differentiatie

 • De differentiatie in deze opdracht zit in het zelf kiezen van de kleuren en karakters (en eventueel de maten van het papier en het zelf op maat knippen daarvan).
 • De kinderen kunnen een keuze maken voor makkelijke of moeilijke karakters.
 • Laat de kinderen samenwerking opzoeken: oudere kinderen kunnen de opdracht ook zelfstandig(er) uitvoeren en jongere kinderen helpen.

Chinese hanger

Blij met de website? Wanneer je via onze link iets bij Bol bestelt, ontvangen wij een kleine commissie, terwijl het jou niks kost!

ValentijnValentijn

2 reacties

 1. Sandra op 16 februari 2020 om 15:45

  Goedemiddag, ik kan nergens doorklikken naar de volgende pagina’s waar de uitleg in stappen zou moeten staan. Staat dit ergens anders? Ik hoor het graag.

  • Esther van der Knaap op 17 februari 2020 om 19:08

   Hoi Sandra, die staan in de download. Groetjes, Esther

Laat een reactie achter