Kennismaken met ‘Dit ben ik’

Leer de kinderen kennen. Gebruik ‘Kennismaken met Dit ben ik’

Hoe fijn is het om de leerlingen van je nieuwe groep goed te leren kennen. Kim maakte voor ons een formulier dat de kinderen in kunnen vullen. Zelf vul je hem ook in natuurlijk, want de kinderen willen jou net zo goed leren kennen! Lees mee hoe je kennismaken met ‘Dit ben ik’ in kunt zetten.

Hoe je werkt met ‘Dit ben ik’

Bespreek vooraf met de leerlingen wat er na afloop met het formulier gedaan wordt. Blijft het vertrouwelijk? Dit is belangrijk om te benoemen, zodat de leerlingen zich veilig genoeg voelen om alles wat zij belangrijk vinden op te schrijven.

In principe kunnen de kinderen het formulier zelfstandig invullen. Wellicht is het wel handig de vragen vooraf kort klassikaal door te spreken. Ook kan er voor gekozen worden het formulier klassikaal in te laten vullen. De leerkracht leest dan steeds de vraag voor en de leerlingen schrijven vervolgens het antwoord op hun formulier.

Wanneer de leerkracht meer verduidelijking wil of nog andere vragen heeft van individuele leerlingen, kan deze dit het best persoonlijk met de leerling bespreken.

Doelen

kennismaken met dit ben ik
  • Het gebruiken van taal om gevoelens, ervaringen en meningen mee uit te drukken en om mee te communiceren;
  • het reflecteren op eigen leren, werkhouding en behoeften.

Daarnaast wordt ondertussen ook gewerkt aan:

  • Begrijpend lezen (en/of luisteren);
  • Spelling, grammatica en interpunctie.

Het gebruiksklaar maken van het materiaal:

Om het materiaal gebruiksklaar te maken, hoeft het formulier alleen uitgeprint te worden. Je vindt de download onderaan de pagina.

Groepsvorming

Je kunt de gegevens uit dit formulier goed gebruiken bij het bedenken van groepsvormende activiteiten. Wil je meer leren over het creeeren van een positieve groep, volg dan de training Groepsvorming het jaar rond – maak van je klas een positieve groep. Starten kan op iedere dag van het schooljaar, maar het liefste start je op dag 1 natuurlijk! (tips: 1: factuur op naam van school is mogelijk. 2: gebruik je scholingsbudet!)

Laat een reactie achter