Groepsvorming rondom de Kerstvakantie

Door Esther: In de Wijzer in Groepsvorming, besteden we aandacht aan iedere fase van groepsvorming. Rond de Kerst is er een bijzondere periode. Je rondt een jaar af, gaat twee weken niet meer naar school, en komt vervolgens in een nieuw jaar weer samen. Een periode dus van zowel reflectie als vooruit kijken.

Geef er een draai aan

Speciaal voor deze periode maakte ik deze spinners. De eerste spinner is bedoeld voor reflectie. Wat was fijn dit gedeelte van het schooljaar, waar ben je trots op, wat heb je geleerd? De tweede spinner is bedoeld om vooruit te kijken naar de rest van het schooljaar; wat wil je graag nog leren, met wie zou je willen samenwerken, waar verheug je je op? Op beide spinners is ook ruimte voor eigen inbreng: wat moet de leerkracht echt van jou weten?

Inzet van de spinners

Laat de kinderen de week voor de Kerstvakantie de eerste spinner invullen, en de week na de Kerstvakantie de tweede. Vervolgens kun je er verschillende activiteiten mee doen:

  • Laat de kinderen met hun spinner door de klas lopen. Bij het signaal gaan de leerlingen naar de dichtstbijzijnde klasgenoot en wisselen ze uit. Dit kan op verschillende manieren: door een afgesproken schijf te bespreken, door er zelf een te kiezen of door de ander er een te laten kiezen;
  • Binnen het tafelgroepje. Tussen twee lessen door, laat je de kinderen binnen hun groepje een schijf bespreken;
  • Individueel. De kinderen hebben ruimte om op te schrijven wat hun leerkracht echt moet weten/rekening mee moet houden. Bespreek dit 1 op 1 met de leerlingen. Laar ze duidelijk merken dat ze bij jou terecht kunnen.

Wil je uitgebreid aandacht besteden aan positieve groepsvorming, meld je dan aan voor de online training Groepsvorming het jaar rond. En/of doe jezelf de Wijzer in Groepsvorming kado! Je vindt de download onder het volgende blok.

Knip de cirkel met afbeeldingen netjes uit. Knip de breukencirkel uit en vul de vlakjes in. Gebruik een splitpen om de bovenste op de onderste cirkel te pinnen; en draaien maar!

PIN dit idee voor later

Laat een reactie achter