De gids over drukke kids, een review

Review door Tineke: In dit kleine handige zakformaat boekje, van Scrivo Media, laten 80 praktische tips je zien hoe je als ouder, leerkracht en professional om kunt gaan met druk gedrag. Bij druk gedrag kun je volgens de schrijfster denken aan: slechte concentratie, snel afgeleid zijn, hyperactiviteit, onrust, chaos of impulsiviteit: De gids over drukke kids.

Positief

Meer lezen en bestellen

Zoals de schrijfsters zelf stellen: “De tips zullen niet voorkomen dat je kind druk gedrag vertoont. Daar zijn ze niet voor bedoeld. Ze kunnen wél helpen om de onrust beter te reguleren en er minder ‘last’ van te ondervinden.” Door de insteek van de tips word je al lezer ‘gedongen’ positiever naar het gedrag van het drukke kind te kijken, krijg je meer begrip voor de binnenwereld van het kind en krijg je handvatten om het kind een beter zelfbeeld te geven.

Blij verrast

Vol nieuwsgierigheid begon ik aan de eerste bladzijdes. Er is al zoveel geschreven over druk gedag en ik heb al zoveel gelezen, kom ik nog wel iets nieuws tegen? Echter door de opbouw van het boek zat ik ineens halverwege en was ik zeer onder de indruk van de compleetheid van dit boekje! Naast korte informatiestukjes die me aan het denken zetten, verwijzen de schrijfsters regelmatig naar verdiepende lectuur, praktische producten, websites of experts.

Alles komt aanbod

Hoewel ik direct geïnteresseerd was in de tips over leren en in de klas, heb ik ook veel gehad aan de tips rondom emoties, communicatie, dagstructuur en prikkels.

Zo moest ik inwendig grinniken bij tip 7 – Ga na of de uiting van druk gedrag storend of gevaarlijk is. De schrijfsters houden ons een spiegel voor: “Vaak vinden wij het storend omdat het ons irriteert.” Een mooie manier om eens met ouders in gesprek te gaan: wat vinden we nu eigenlijk storend gedrag? En wat stoort op school  en is acceptabel thuis?

Ook tip 36 – Laat het ‘moeten ’af en toe los – zette me weer even aan het denken, doordat er het volgende staat: “Wij ‘moeten’ elke dag zoveel. Je moet op tijd opstaan, je moet je aankleden, je moet eten, je moet je tanden poetsen, je moet naar school, je moet stil zitten, je moet rustig doen, je moet stilzitten, enz.” In mijn hoofd kan ik het rijtje feilloos aanvullen. Tip volgens de gids voor drukke kinderen: “Wanneer je de hele dag ‘moet’, is het ook wel eens lekker om even niets te moeten en de druk van de ketel te halen. Spreek met elkaar een moment van de dag af waarop even niks moet.”

Conclusie ‘De gids over drukke kids’

De gids over drukke kids is een boekje dat me aanzet tot nadenken en zelfreflectie. Een boekje vol praktische info, tips en dat op verschillende vlakken. Kortom een boekje dat ik dicht in de buurt van mijn bureau laat liggen.

Back2Study 2019 - always

Laat een reactie achter