Paku paku: het spel en de executieve functies

Paku paku: welke panda heeft het eerst zijn bordje leeg?

Later dan dat we gepland hadden, maken we een doorstart met de serie over spellen en executieve functies. Vandaag Paku Paku van Ravensburger. Een spel met een paar korte spelregels en een hilarisch spelverloop!

Paku paku: de spelregels

paku paku

Dit spel bestaat uit:

 • 1 tafel (karton, plat vlak)
 • 24-delig servies
 • strafunten
 • 5 dobbelstenen

De spelregels van dit spel zijn makkelijk:

De dobbelstenen worden zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de spelers. Op de dobbelsteen staan cijfers (gooi je die, hoef je niks te doen), een stapel servies (je stapelt een serviesstuk op de tafel), en een pandabeer (je mag die dobbelsteen doorgeven aan je linkerbuurman). Alle spelers mogen tegelijk starten met gooien.

Valt de stapel om, of heeft 1 speler alle dobbelstenen, dan is het spel afgelopen en moet er om strafpunten gedobbeld worden. Wanneer een speler 10 strafpunten heeft, is het spel voorbij.

Het spelverloop

Doordat er steeds een dobbelsteen doorgegeven wordt of er gestapeld moet worden, is het spel redelijk chaotisch. Je wilt steeds sneller van die dobbelstenen af, dus hebt de neiging steeds sneller te gaan spelen. Wanneer je het spel een aantal keer gespeeld hebt, begin je echter tactieken te ontwikkelen, waarmee je het spelverloop soms toch een beetje naar je hand kunt zetten…

Paku paku en executieve functies

 • Inhibitie; de rem op het gedrag. Ooo, Paku paku kan ZO frustrerend zijn! Je stapel servies valt om, je krijgt er steeds maar dobbelstenen bij, je gooit meer strafpunten dan je lief is. Hoe reageer je hier op? Een goede oefening voor de inhibitie dus!
 • Werkgeheugen; welke stappen heb je nodig om tot een oplossing van de uitdaging te komen? Zijn er stappen die je al eerder hebt gedaan die je bij een nieuwe uitdaging ook weer kunt gebruiken? Is bij Paku paku nauwelijks aan de orde.
 • Planning en organisatie; Volgens welke stappen ga je dit spel uitvoeren? De eerste keer dat je het spel speelt, ga je vooral snel, sneller, snelst. Toch kan het handig zijn op sommige momenten iets langzamer te spelen, of net wat vertraagd een dobbelsteen door te geven aan je buurman. Daar kan hij namelijk weer last mee krijgen. Zulk soort handigheidjes krijg je door wanneer je het spel wat vaker gespeeld hebt
 • Taakinitiatie; je moet een aantal handelingen uitvoeren voordat je aan dit spel kunt beginnen. Door de simpele speluitleg, en de makkelijke start, doet Paku paku minder een beroep op taakinitiatie.
 • Emotieregulatie; het mooie van dit spel, is dat de speler geconfronteerd wordt met zijn eigen emotie. Hoe reageer je wanneer iets (niet) lukt? Durf je dit toe te geven? En welke emotie voel je als je wint/verliest/in de weg gezeten wordt?
 • Flexibiliteit; met dit spel heb je geen flauw idee hoe je volgende worp eruit gaat zien, en welke moeilijkheden je voor je kiezen zult krijgen.
 • Metacognitie; tijdens en na het spelen bespreek je met je leerlingen hoe het spel is gegaan. Jullie benoemen samen tips en tops. Oudere leerlingen kun je dit eventueel op laten schrijven. Dit spel kun je met 2 tot 7 personen spelen. Wanneer de kinderen eenmaal gewend zijn feedback te geven en krijgen op hun handelen, dan kun je ze dit ook met hun groepje na laten bespreken.

Paku paku als aanrader

Leuk spel om te spelen. Heel geschikt om inhibitie, emotieregulatie en flexibiliteit te oefenen. Door de makkelijk te lezen spelbeschrijving en het beperkte aantal regels, kun je snel starten. Een totale ronde duurt ongeveer 10 minuten. Dus ook ideaal voor een paar overgebleven minuten.
Op de doos staat geschikt vanaf 8 jaar. Deze leeftijd zou wat mij betreft wel naar beneden mogen naar 6 of 5 jaar.
Al met al een aanrader om in je spelletjeskast te hebben!

Hou je wel van spellen met een hilarisch verloop, bekijk dan ook de blog over Happy Salmon!

Laat een reactie achter