Leren leren en executieve functies

leren leren

Door Joanne: Wat is leren leren nu precies? Voor mij is leren leren dat je leert wat er allemaal bij komt kijken om op de makkelijkste en efficiëntste manier te leren. Dat je weet hoe je moet plannen en organiseren. Dat je leerstrategieën inzet en dat je weet hoe jij het beste de lesstof tot je neemt. Ben je auditief ingesteld dan helpt het om de lesstof te horen, maar als je visueel bent ingesteld is het weer heel fijn om de lesstof te zien. Niet alleen leerlingen op de basisschool, maar zeker ook (heel) veel leerlingen op het Voortgezet Onderwijs hebben hier moeite mee. 

Coachen op het leren leren 

Naast mijn werk als leerkracht, ben ik ook leercoach. In mijn praktijk ontvang ik wekelijks leerlingen van het Voortgezet Onderwijs die moeite hebben met het plannen en organiseren of het inzetten van leerstrategieën die helpen. Het zijn eigenlijk altijd havo/vwo leerlingen en de stof is eigenlijk nooit het probleem. Ze weten niet hoe ze moeten leren en hoe ze moeten plannen. Dit hadden ze op de basisschool nooit nodig en dan zitten ze ineens op het Voortgezet Onderwijs. Daar ligt het tempo vele malen hoger èn is de hoeveelheid ook vele malen groter en dan beginnen de problemen. Als ouders contact met mij opnemen is meestal een van de eerste zinnen deze zin: “mijn kind is best slim, maar het komt er nu totaal niet uit!”

Waarom is het belangrijk dat kinderen leren leren? 

Leren leren is een van de taken die we op de basisschool hebben, naast rekenen en taal. Er is ook een leerlijn voor. Het is dus logisch dat je hier als school aandacht aan besteedt. Daarnaast wil je jouw leerlingen natuurlijk zoveel mogelijk meegeven en ervoor zorgen dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt. Door gericht te werken aan het plannen en het inzetten van leerstrategieën  op de basisschool help je jouw leerlingen een betere zelfsturing te krijgen. Door een betere zelfsturing gaat leren makkelijker en sneller. Leerlingen ervaren hierdoor ook minder stress bij het leren en maken van hun huiswerk. 

Waarom hier aandacht aan besteden in groep 7 en 8?

Door in groep 7 en 8 al aandacht te besteden aan het leren leren, ontdekken leerlingen wat werkt en wat niet werkt. Ze ontdekken ook hoe ze hun huiswerk optimaal kunnen plannen en uitvoeren. Dit geeft hen een voorsprong op de middelbare school. Hoe fijn is het voor jouw leerlingen als ze al weten hoe ze hun maakwerk of hun leerwerk slim aan kunnen pakken? Dit helpt faalangst voorkomen of verminderen en zorgt ervoor dat jouw leerlingen goed van start gaan na de basisschool. Wanneer je al eerder aan een leerlijn leren leren wilt beginnen, neem dan een kijkje naar de leerlijn die de CED-groep samengesteld heeft.

Op weg naar het VO

Joanne verzorgt ook een mooie workshop op HET congres Executieve Functies; Op weg naar het VO. Hoe kun jij jouw leerlingen helpen om goed voorbereid te starten op het VO? 

De overgang naar het Voortgezet Onderwijs is voor veel leerlingen best spannend. Nieuw gebouw, nieuwe klas, veel docenten waar je les van gaat krijgen en ineens veel meer vrijheid in de vorm van zelfstandigheid. Hoe kun jij als leerkracht groep 7 en/of 8 jouw leerlingen nu helpen zodat ze goed zelfstandig kunnen werken, ze weten hoe ze moeten plannen en alles rondom school ook kunnen organiseren? In deze workshop leer je hoe jij jouw leerlingen kunt helpen het overzicht te bewaren en goed van start te gaan met het leren leren. Met de code Joanne-40 ontvang je maar liefst €40,- korting op de originele prijs. (boeken via onderstaande link, of via esther@onderwijswereld-po.nl wanneer je factuur op naam van school mag. De korting is geldig tot 1 juni, en kan niet gecombineerd worden met de 5=4 aanbieding).

Laat een reactie achter