Keer op Keer, dobbelen op donderdag

In deze derde versie van Dobbelen op Donderdag, bespreken we Keer op Keer. Een spel dat uitermate geschikt is om executieve functies te versterken. We bespreken de spelregels, de executieve functies waar het spel een beroep op doet, overige mogelijkheden voor het onderwijs. Ook vertellen we wat we van dit spel vinden.

Korte spelomschrijving

Spelinhoud Keer op Keer

Gooi met de drie kleurendobbelstenen en de drie cijferdobbelstenen. Welke combinatie kun je aankruisen? Je krijgt punten voor een complete kolom en punten wanneer je alle vakjes van 1 kleur vol hebt. Wie heeft er aan het einde van het spel de meeste punten?

Aanvullende mogelijkheden voor het onderwijs

Dit zou zo afleiden van het tempo van het spel en de betrokkenheid bij het spel, dat we dit onderdeel deze keer overslaan.

Executieve functies

Dit spel doet een groot beroep op het werkgeheugen: welke volgende worpen zouden me goed uitkomen, en waarom? De vorige keer heb ik vaak de bonusdobbelsteen gebruikt, en verloren; hoe kwam dat/hoe pak ik het nu anders aan? Kan ik beter inzetten op snel punten halen, of is dat minder belangrijk dan de uiteindelijke score?

Ook op de flexibiliteit en emotieregulatie wordt een relatief groot beroep gedaan. Wanneer je als speler niet de eerste beurt hebt, ben je afhankelijk van de keuze die de eerste speler maakt. Misschien komt zijn keuze je wel heel beroerd uit! Hoe ga je daar dan mee om? Welke andere stappen in het spel kun je maken? En hoe is je emotionele reactie op deze confrontatie?

Andere executieve functies die aan bod komen zijn inhibitie, planning en organisatie, taakinitiatie en metacognitie. Al met al dus alle executieve functies uit de Wijzer. Dat maakt Keer op Keer een zeer geschikt spel om in te zetten om executieve vaardigheden te oefenen. Bespreek voordat je spellen inzet om executieve functies te oefenen dit met de kinderen. Hierdoor maak je ze extra bewust. Stel doelen. Bespreek na.

Wat vinden we van Keer op Keer?

Spelinhoud Keer op Keer

Keer op Keer bestellen

Dit spel heeft als ondertitel, Het blijft nooit bij 1 spelletje. In ons geval klopt dat. Wanneer je de spelregels onder de knie hebt, en de verschillende tactieken hebt ontdekt, dan wil je nog een keer. Revenge wanneer je verloren hebt, of een verbetering van je puntentotaal wanneer je gewonnen hebt.

Er bestaat naast de multiple player versie ook een solitaire versie. Hierbij is het doel om zoveel mogelijk punten te behalen, en bij een nieuw spel dus je puntentotaal te verbeteren. Beide varianten zorgen voor veel spelplezier, en kunnen daarnaast ook goed in je groep ingezet worden. Een aanrader dus, zowel voor school als thuis!

Laat een reactie achter