Happy Salmon en executieve functies

Hilarisch: Happy salmon

Happy Salmon is een spel in de categorie makkelijk te spelen en succes gegarandeerd. Hieronder lees je kort iets over de spelregels en over het spel in relatie tot de executieve functies.

Happy salmon: de spelregels

happy salmon

Verdeel de kaarten onder het aantal spelers.
Op de kaarten staan afbeeldingen:

 • high five;
 • boks;
 • wisselen;
 • Happy salmon.

Alle spelers spelen tegelijk: Je neemt de stapel kaarten in je handen en draait de bovenste kaart om. Je zoekt een medespeler die dezelfde kaart in zijn handen heeft, en je voert de actie uit. Wanneer dat gelukt is mag je je kaart afleggen (lees: op de tafel gooien, want het tempo is hoog!). Vind je niemand, kun je ervoor kiezen je kaart onderop de stapel te doen en de volgende kaart te proberen. De speler die als eerste zijn stapel kwijt is, heeft gewonnen.

Happy salmon en executieve functies

 • Inhibitie; de rem op het gedrag. Net als bij Paku paku, heb je bij Happy salmon die rem op het gedrag echt wel nodig. Je wilt zo snel mogelijk van je kaarten af, maar dat lukt natuurlijk niet altijd!
 • Werkgeheugen; welke stappen heb je nodig om tot een oplossing van de uitdaging te komen? Zijn er stappen die je al eerder hebt gedaan die je bij een nieuwe uitdaging ook weer kunt gebruiken? Bij Happy salmon nauwelijks aan de orde.
 • Planning en organisatie; Volgens welke stappen ga je dit spel uitvoeren? Er is weinig planning en organisatie nodig voor dit spel.
 • Taakinitiatie; er zijn weinig stappen die je hoeft te nemen om het spel te starten. Dit spel doet dus nauwelijks een beroep op de taakinitiatie.
 • Emotieregulatie; Net als bij Paku paku, worden de emoties flink op de proef gesteld. Hoe zou jij bijvoorbeeld reageren wanneer je steeds net te laat een maatje voor jouw kaart hebt gevonden?
 • Flexibiliteit; Door de snelle wijzigingen in het spel, wordt er best een beroep gedaan op de flexibiliteit.
 • Metacognitie; tijdens en na het spelen bespreek je met je leerlingen hoe het spel is gegaan. Jullie benoemen samen tips en tops. Oudere leerlingen kun je dit eventueel op laten schrijven. Dit spel kun je met 2 tot 7 personen spelen. Wanneer de kinderen eenmaal gewend zijn feedback te geven en krijgen op hun handelen, dan kun je ze dit ook met hun groepje na laten bespreken.

Hilariteit gegarandeerd

Happy Salmon is een snel spel: je hebt het snel onder de knie, en een spelronde is snel voorbij. Wanneer je geen probleem met herrie hebt, is dit spel echt wat voor jou. In de klas kun je het inzetten om de executieve functies te trainen, of om de kinderen een paar lekkere gekke minuten te bezorgen. Ook thuis en in de vakantie (met volwassenen onder elkaar) is dit spel hilarisch! Zie filmpje onderaan de pagina.

Hou je wel van spellen met een hilarisch verloop, bekijk dan ook de blog over Paku paku

Laat een reactie achter