Drop it: andere vorm en andere kleur
Met mooie regelmaat mogen we spellen van 999 games uitproberen. Dit weekend spelen we Drop it. Bij dit spel laat je speelstukken in een schacht vallen. Daarbij is het belangrijk dat ze geen speelstuk met een zelfde vorm raken, EN geen speelstuk van dezelfde kleur.
Drop it: de spelregels
De spelers gooien om de beurt een speelstuk in de schacht. Hierbij mogen speelstukken van dezelfde vorm en kleur elkaar niet raken. Gebeurt dit wel, haalt de speler in die beurt geen punten. Daarbij is er een extra moeilijkheid: ook aan de onderkant en de zijkanten van de schacht staan vormen afgebeeld die niet op die plek een raakvlak mogen hebben. Er moet dus voordat er een speelstuk geworpen wordt, eerst zeer goed geëlimineerd worden!
Er zijn verschillende spelvarianten bedacht. Ik hou er van wanneer er met een spel gedifferentieerd kan worden. Bij veel spellen bedenk ik zelf differentiaties, bij dit spel is dat eigenlijk niet nodig, daar wordt goed in voorzien.
Executieve functies
Bij alle spellen die we uitproberen, kijken we op welke manier ze kunnen worden ingezet om executieve functies te
versterken. Zo ook bij dit spel. Hieronder een overzicht van de executieve functies volgens de Wijzer in Executieve Functies en op welke manier dit spel een beroep doet op de verschillende executieve functies.
- Inhibitie: de basis van dit spel is ‘eerst denken en dan doen’, dus even een pas op de plaats voordat je actie onderneemt en een speelstuk speelt.
- Werkgeheugen: welke stappen moet ik ondernemen om dit spel tot een succes te maken? Hoe vaker je speelt, hoe meer ervaring je op zult doen over hoe bijvoorbeeld de speelstukken ten opzichte van elkaar bewegen wanneer je ze laat vallen. Hoe beter je hier gebruik van kunt maken, hoe meer punten je kunt halen!
- Planning en organisatie: Zorg dat je alle materialen van jet spel goed op orde hebt voordat je begint. Er zijn best wat onderdelen die klaar en/of in elkaar gezet moeten worden.
- Taakinitiatie: Nadat alle spullen op orde zijn, weet je hoe je efficiënt aan dit spel kunt beginnen. Je hebt na enkele
keren spelen kunnen leren wat een goede openingsstrategie is.
- Emotieregulatie: Spellen doen vrijwel altijd een beroep op de emotieregulatie. Soms gebeurt er iets in een spel waardoor je (even) van je stuk kunt raken. Vaak oefenen zorgt voor verbetering.
- Flexibiliteit: Hoe reageer je wanneer jouw speelstuk anders valt dan je bedacht had? Of wanneer je tegenspeler(s) jouw plan doorkruisen?
- Metacognitie: Hiervoor is interactie nodig. Bespreek altijd na hoe het spel gegaan is, of evalueer ook tussendoor. Waarom er op bepaalde momenten op een bepaalde manier gereageerd werd. Wat is het leerpunt voor een volgende ronde?
Al met al doet Drop it een beroep op al de executieve functies en is daarmee uitermate geschikt om in te zetten wanneer je executieve functies wilt versterken.