Dobbel je bewust

Door Lisette: Dobbel je bewust is een dobbelspel om jezelf en de ander beter te leren kennen op het gebied van executieve functies en mindset. Door middel van dilemma’s, ervaringen uitwisselen en reflecteren op jezelf wordt ook je bewustwording op deze gebieden vergroot. Bewustwording helpt bij je groeiproces. In totaal zijn er 36 vragen, die met behulp van 2 dobbelstenen gedobbeld worden. De vragen zijn onderverdeeld in: zelfreflectie, dilemma, inkijkje en vertel aan elkaar.

Doelgroep

Midden- en bovenbouw(plus)groepen die al bekend zijn met de executieve functies en mindset, in kleine groepjes 2-4 spelers of voor individuele begeleiding

Materiaal voor 1 groepje

  • Spelbord
  • 2 dobbelstenen
  • Fiches
  • Vragenlijst met 36 vragen

Voorbereidingen

Kopieer het spelbord in kleur en plak het tweede deel op het eerste deel (plakrand). Kopieer de vragenlijst en lamineer deze eventueel. Aantal keren is afhankelijk van het aantal groepjes. Zoek voldoende dobbelstenen, 2 per spel.

Spelregels

Je speelt het spel met een klein groepje, 2 tot 4 spelers. Kies een spelleider die de vragen voorleest. Hij/Zij doet ook met het spel mee. Degene met de kleinste schoenmaat of de kleinste handen begint met dobbelen. Zoek op het spelbord de vraag die hoort bij beide ogen van de dobbelstenen. Als je 4 en 5 dobbelt, dan heb je in het begin van het spel nog twee opties. Kies er eentje. De spelleider leest de vraag bij dat nummer voor. Afhankelijk van de soort vraag wordt er door de hele groep geantwoord, of antwoord alleen degene die gedobbeld heeft.

  • Dilemma: Degene die gedobbeld heeft, geeft aan welke keuze hij maakt en legt ook uit waarom hij die keuze maakt;
  • Zelfreflectie: Degene die gedobbeld heeft, beantwoord de vraag;
  • Inkijkje: Degene die gedobbeld heeft, beantwoord de vraag;
  • Vertel aan elkaar: Degenen die gedobbeld heeft, geeft eerst antwoord, daarna geven de andere spelers ook antwoord. Het is niet de bedoeling dat er een discussie plaatsvindt, maar dat er juist open met elkaar gesproken wordt over ieders manier van werken, ideeën, inzichten, etc.

Als de vraag beantwoord is, dan wordt er een fiche opgelegd. Als de vraag al een keer gedobbeld is, dan mag de speler nog een keer dobbelen voor een nieuwe vraag. Bepaal vooraf de duur van het spel of geef tijdig aan dat het spel over 5 minuten stopt of dat iedereen nog één keer mag dobbelen.

Dobbel je bewust
Pin dit idee voor later

Laat een reactie achter