Clever

Clever en executieve functies

Dit spel bestaat uit

  • 1 scoreblok met scorevellen
  • 6 dobbelstenen, verschillend van kleur
  • 4 viltstiften
  • zilveren schaaltje (karton)
  • boekje met spelregels

De spelregels

Clever

De spelregels van dit spel zijn, als je het voor het eerst speelt, best complex. Het is aan te raden eerst goed het boekje met spelregels door te lezen. Er wordt duidelijk uitgelegd wat de verschillende categorieën inhouden en wat daar de bedoeling is. Ook worden de bonussen en de acties een voor een helder uitgelegd.

Het verloop van het spel

Op het scorevel staan vijf verschillende categorieën, ieder met een eigen kleur. Iedere speler heeft een eigen scorevel met viltstift.

Een speler begint, dit is de actieve speler. Er worden 6 dobbelstenen gegooid, waarvan er één wordt gekozen en apart gelegd op zijn scorevel. De waarde van deze dobbelsteen wordt ingevuld of aangekruist in de categorie van de betreffende kleur.  Alle dobbelstenen met een lagere waarde worden op het zilveren dienblad gelegd. Vervolgens worden de overgebleven dobbelstenen voor de tweede keer geworpen. Weer wordt een dobbelsteen gekozen en de waarde van deze dobbelsteen wordt ook ingevuld of aangekruist in de categorie van de betreffende kleur. Alle dobbelstenen met een lagere waarde worden op het zilveren dienblad gelegd. Dan wordt voor de derde en laatste keer geworpen met de overgebleven dobbelstenen. Er wordt weer een dobbelsteen gekozen en deze wordt ingevuld of aangekruist in de categorie van de betreffende kleur.  De overgebleven dobbelstenen komen allemaal op het zilveren bordje. Nu komen de passieve spelers aan de beurt. Zij kiezen een dobbelsteen naar keuze en vullen de waarde van de dobbelsteen in bij de juiste categorie.

De beurt gaan naar de volgende speler. Als alle spelers een keer de actieve speler zijn geweest, dan is de spelronde voorbij. Het aantal spelrondes is afhankelijk van het aantal spelers.

Als alle spelrondes gespeeld zijn, worden alle punten per categorie/kleur op één achterkant van een scorevel ingevuld.

Bijzonderheden, die het spel leuk en uitdagend maken

  • Per spelronde ontvang je acties en bonussen die je op bepaalde momenten in kunt zetten.
  • Deze acties en bonussen zorgen voor een kettingreactie, die je zelf kunt activeren.
  • Gedurende het spel kun je vossen verzamelen door slim en tactisch je dobbelstenen te kiezen. Aan het eind kun je hiermee extra punten verdienen. Hoe meer vossen, hoe meer extra punten.
  • De witte dobbelsteen is een kleurenjoker en mag je naar eigen keuze inzetten. Daarbij moet je hem bij de blauwe dobbelsteen altijd meetellen.
  • Je bent het hele spel actief, als actieve óf als passieve speler. Aandacht en focus wordt gevraagd om op deze manier zoveel mogelijk punten te verzamelen.
  • Je kunt het spel spelen met 1 tot 4 spelers. Afhankelijk van het aantal spelers verschillen de spelrondes. Houd je van competitie dan is het een aanrader om met 3 of 4 personen Clever te spelen. Wil je liever rustig spelen, of heb je 10 minuten over, dan kun je dit spel prima alleen spelen. Er zijn dan iets aangepaste spelregels, die duidelijk omschreven staan.

Executieve functies bij Clever

  • Reactie inhibitie: Eerst denken, dan doen. Soms moet je bij Clever genoegen nemen met de tweede of derde keuze, al wil je het liefst die dobbelsteen pakken die op dat moment het hoogst aantal punten geeft. Hierdoor ben je later in staat nog meer punten te kunnen scoren. Ook zal je worp met de dobbelstenen niet altijd optimaal zijn. Dit kan zorgen voor frustratie. Hoe reageer jij, wanneer dat gebeurt? Hoe kun je er voor zorgen dat jouw reactie inhibitie verbetert?
  • Volgehouden aandacht: Concentratie en je niet af laten leiden is belangrijk. Alleen zo houd je overzicht over jouw spel en jouw tactiek die je wilt toepassen. Het spel duurt ongeveer 30 minuten. Kun jij je 30 minuten blijven focussen voor een optimale score of een verbetering van je vorige score?
  • Flexibiliteit: De actieve speler heeft altijd de eerste keuze. Het kan zijn dat precies die dobbelsteen, die jij graag wilt hebben, weggepakt wordt. Dit vraagt aanpassing in jouw idee dat je had en wellicht wijzigen van jouw plan. Hierdoor zul je flexibel moeten zijn in denken en doen. Ook zul je flexibel moeten zijn met de dobbelstenen die je gooit. Deze kun je niet sturen. Hoe flexibel ben jij? Pas jij je aan of raak je juist gefrustreerd?
  • Plannen en organiseren: Je moet gedurende het spel je plan uitstippelen in je hoofd. Dit vraagt om organisatie, omdat het plan niet altijd zal gaan zoals jij wilt. Soms zul je je aanpak moeten wijzigen, omdat je namelijk afhankelijk bent van de worp van de dobbelstenen. Welke categorie geef jij dan voorrang? Welke actie heeft op dit moment prioriteit om jouw plan het beste te kunnen volgen?
  • Doelgericht doorzettingsvermogen: Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren of om jouw voorgaande scores te verbeteren. In het boekje met spelregels zit een niveautabel met 8 niveaus, die lopen van ‘Veel ruimte voor verbetering’ tot ‘Uitmuntende prestatie’.  Het lijkt soms, dat het aantal punten dat je scoort niet wil vlotten, maar door de bonussen en de acties die je kunt krijgen, kan het doel onverwacht dichterbij zijn dan je denkt. Kun jij je doel voor ogen houden om op te klimmen in een niveau of word jij juist snel afgeleid? Waar word jij dan door afgeleid? Hoe kun je er voor zorgen dat dit minder wordt?
  • Metacognitie: Gedurende het spelverloop kun je keuzes maken, die wel of juist niet handig zijn. Het is goed om tijdens óf na het spel jouw aanpak en het spelverloop onder de loep te nemen. Wat ging er goed? Waar ging je de mist in? Hoe zou je dat een volgende keer aanpakken? Dit vraagt een kritisch kijken naar jezelf, maar verandering begint bij naar jezelf te kijken. Op deze manier kun je elke keer groeien in de tactiek en je eigen handelen.

Clever als aanrader

Houd jij van uitdaging, vooruit kijken, beredeneren of een gokje wagen? Dan is dit spel zeker een aanrader. Zowel voor kinderen als volwassenen geschikt. Het spel is vanaf 8 jaar. Naast dat het een leuk familiespel is, sluit het mooi aan bij diverse executieve functies. Zo krijgt een leuk spel direct meer inhoud!

Met dank aan Lisette van Diggelen van www.iederzijntalent.com voor het uitproberen van dit spel!

Laat een reactie achter