Brikks
Brikks en executieve functies
Dit spel bestaat uit:
- scoreblok met scorevellen
- een kleurendobbelsteen
- 1 driekantige cijferdobbelsteen
- 4 doorzichtige fiches
- 4 viltstiften
- boekje met spelregels
De spelregels
Het spel is niet ingewikkeld. Je dobbelt met 2 dobbelstenen, kijkt welk blok daarbij hoort en tekent dit op jouw speelveld. De regels eromheen maken het bij dit spel de eerste keren lastig. Als dit eenmaal in je systeem zit, loopt het spel prima. De spelregels worden helder omschreven. Er wordt duidelijk met behulp van voorbeelden en plaatjes uitgelegd wat de verschillende onderdelen inhouden en wat daar de bedoeling is. Het is daarom aan te raden eerst goed het boekje met spelregels door te lezen.
Het verloop van het spel
Het spel ‘brikks’ lijkt erg op de spellen ‘tetris’ of ‘blocks’, spellen die je tegenwoordig ook in apps kunt spelen. Op het scorevel staat het speelveld met gekleurde stippen, een energiespoor en een ‘speciale punten’-spoor. Op de achterkant staat een blokkenoverzicht; deze blokken kun je dobbelen met de 2 dobbelstenen.
Voor elk energiepunt mag je op het blokkenoverzicht een stap naar links of rechts. Je kunt dan een blok kiezen, dat op dat moment beter past in jouw speelveld. Je kunt ook 5 energiepunten inzetten. Dan mag je een blok naar keuze kiezen.
Punten op het ‘speciale punten’-spoor kun je verdienen door te zorgen dat je in je speelveld 2, 3 of 4 rijen met een blok in één keer geheel opvult. Ook kun je ze verdienen door de energiepunten met een roze kruisje. Aan het eind van het spel leveren deze ‘speciale punten’ extra punten op.
De gekleurde stippen leveren 2 energiepunten op áls je daarop ook een blok tekent van dezelfde kleur.
Tot slot zijn er 3 bommen die je in kunt zetten, als je jouw worp echt niet wilt gebruiken. Met de bom kun je dan jouw blok vernietigen. Je hoeft deze ronde geen blok in jouw speelveld te tekenen. Aan het eind worden alle punten opgeteld volgens de aangegeven puntentelling. Degenen met de meeste punten wint het spel.
Bijzonderheden, die het spel leuk en uitdagend maken
- Tijdens een spelletje ‘brikks’ ben je het hele spel actief, als actieve óf als passieve speler. Aandacht en focus wordt gevraagd om op deze manier zoveel mogelijk punten te verzamelen.
- Het energiespoor en het ‘speciale punten’-spoor zorgt voor meer inhoud van het spel. Het is nu meer dan alleen maar blokken op zijn plaats laten vallen.
- Je kunt het spel spelen met 1 tot 4 spelers. Afhankelijk van het aantal spelers verschillen de spelrondes. Het leuke is dat er drie varianten omschreven staan: variant voor 3-4 spelers, variant voor 2 spelers, genaamd Duel en Solitair spel. Bij deze laatste twee versies zijn er iets aangepaste spelregels, die duidelijk omschreven staan.
Executieve functies bij Brikks
- Reactie inhibitie: Eerst denken, dan doen. Voordat je een blok ergens plaatst, is het goed om verder te kijken dan je neus lang is. Geplaatst is geplaatst. Hoe reageer jij, wanneer het toch geen handige zet is? Hoe kun je er voor zorgen dat jouw reactie inhibitie verbetert?
- Volgehouden aandacht: Concentratie en je niet af laten leiden is belangrijk. Welke blokken heb jij nodig, is het beter om een energiepunt in te zetten? Wanneer jij gefocust blijft, kun je bij dit spel veel punten scoren. Verbeter jij je persoonlijke score? Leuk om bij te houden.
- Flexibiliteit: Je bent flexibel doordat je energiepunten hebt. Als je een blok niet kunt gebruiken, kunnen energiepunten uitkomst bieden. Maar pas op, wees niet té flexibel, want voor je het weet heb je geen energiepunten meer. Soms moet je het blok gewoon accepteren. Dat is een ook vorm van flexibel zijn.
- Doelgericht doorzettingsvermogen: Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren of om jouw voorgaande scores te verbeteren. In het boekje met spelregels zit een niveautabel met 8 niveaus, die lopen van ‘Je eerste keer?’ tot ‘Brikks-kampioen!!!’. Het lijkt soms, dat het aantal punten dat je scoort niet wil vlotten, maar door het speciale puntenspoor en de volle horizontale rijen die kunnen ontstaan, kan het doel onverwacht dichterbij zijn dan je denkt. Kun jij je doel voor ogen houden om op te klimmen in een niveau of word jij juist snel afgeleid? Waar word jij dan door afgeleid? Hoe kun je er voor zorgen dat dit minder wordt?
- Metacognitie: Gedurende het spelverloop kun je keuzes maken, die wel of juist niet handig zijn. Het is goed om tijdens óf na het spel jouw aanpak en het spelverloop onder de loep te nemen. Wat ging er goed? Waar ging je de mist in? Hoe zou je dat een volgende keer aanpakken? Dit vraagt een kritisch kijken naar jezelf, maar verandering begint bij naar jezelf te kijken. Op deze manier kun je elke keer groeien in de tactiek en je eigen handelen.
Brikks als aanrader
Houd jij van puzzelen, tactiek en een gokje wagen? Dan is dit spel zeker een aanrader. Hoe vaker je het speelt, hoe handiger je wordt in het plaatsen van de blokken. Zowel voor kinderen als volwassenen een leuk spel, geschikt vanaf 8 jaar. Naast dat het een leuk familiespel is, sluit het mooi aan bij diverse executieve functies. Zo krijgt een leuk puzzelspel direct meer inhoud!
Lisette van Diggelen van www.iederzijntalent.com probeerde dit spel uit en schreef de review, waarvoor hartelijk dank!
Online professionalisering bij Wijzer in Executieve Functies
“Merk jij ook dat kinderen in je klas het lastig vinden om bijvoorbeeld zelf taken op te starten? Of dat zij heel impulsief reageren op anderen? Vaak nemen we dit gedrag voor lief. Gek eigenlijk, want net zoals we inhoudelijke vaardigheden oefenen, kunnen we ook gedragsvaardigheden oefenen.” Aldus de achterkant van de doosjes van WiEF. Tijdens de professionalisering leer je met behulp van de WiEF hoe je de kinderen inzicht kunt geven in dit gedrag en deze vaardigheden. Natuurlijk leer je ook hoe je het oefenen van deze vaardigheden kunt begeleiden.
Startdatum maandag 7 maart 2022.