Executieve Functies

Executieve Functies zijn de denk- en regelfuncties van ons brein, en samen met leesbegrip DE grote voorspeller voor schoolsucces. Onderstaand de mogelijkheden voor workshops over Executieve Functies. Staat jouw exacte wens er niet tussen? Neem dan gerust contact op om mogelijkheden op maat te bespreken.

Executieve functies basis
Executieve functies basis

Executieve Functies basis

Je volgt deze workshop wanneer je nog weinig kennis hebt over executieve functies. We bouwen in deze workshop aan een mooie basis om met executieve functies in je (klasse)praktijk aan de slag te gaan.

 • Je maakt kennis met executieve functies: Wat zijn het, waar dienen ze voor en hoe kun je ze versterken;
 • Je leert executieve functies te observeren;
 • Je krijgt een basisaanbod aan spelletjes die je met de kinderen kunt doen om executieve functies te versterken.
Executieve functies en spellen
Executieve functies en spellen

Executieve Functies en spellen

Executieve functies zijn prima te versterken door middel van het spelen van (groeps)spellen. Spellen die je toch al in de kast hebt staan, of eventueel aan wil schaffen, om niet alleen een cognitief leerdoel aan te pakken, maar ook om executieve functies te versterken.

In deze workshop:

 • Kijken we kort naar de theorie van de executieve functies;
 • Gaan we praktisch aan de slag met de spellen die Onderwijswereld-PO voor je meeneemt. Hierin gebruiken we verschillende soorten spellen;
 • Leer je kritisch te kijken naar de spellen die je al in je kast hebt staan: op welke manier kunnen deze spellen dienend zijn om executieve functies te versterken?
Executieve functies klassepraktijk
Executieve functies in de klassepraktijk

Executieve Functies in je dagelijkse (klasse)praktijk

Wanneer je een goede basis hebt met betrekking tot executieve functies, maar je ook graag wilt leren op welke manier je deze kunt versterken tijdens je andere lesaanbod.

In deze workshop:

 • Kijken we kort naar de theorie van de executieve functies;
 • Leer je tijdens welke vakgebonden en vakoverstijgende activiteiten je de kinderen bewust een beroep kunt laten doen op hun executieve functies;
 • Leer je met een EF-bril te kijken naar je lesaanbod: wat vaagt jouw aanbod van de executieve functies van de leerlingen? Welke manieren zijn er om je aanbod zo aan te passen dat je de leerlingen in hun kracht kunt zetten?
Executieve Functies en bewegend leren

Executieve Functies en bewegend leren

Er is terecht steeds meer aandacht voor bewegend leren. Tevens wordt er door beweging als component aan de lesstof ook een extra beroep gedaan op de executieve vaardigheden van de leerlingen.

In deze workshop:

 • Kijken we kort naar de theorie van de executieve functies;
 • Maken we de link naar het beroep dat bewegend leren doet op de executieve vaardigheden;
 • Gaan we heel praktisch aan de slag met meerdere werkvormen om ervaring op te doen met deze werkvormen, te leren hoe we aanpassingen aan de werkvorm kunnen doen op gebied van motoriek, en te leren hoe we aanpassingen kunnen doen ter bevordering van de ontwikkeling van de executieve functies.