Vriendjes van 10; spelenderwijs rekenen

Met vriendjes van 10 oefenen de kinderen de splitsingen van 10. Een makkelijk te spelen spel, met duidelijke regels voor de groepen 2 en 3. In dit artikel bespreken we de spelregels, de mogelijke aanvullingen daarop en onze mening over het spel.

De spelregels

verpakking

Meer lezen en bestellen

Het spel bestaan uit 110 spelkaarten, een bel en een boekje met spelregels. De kaarten worden verdeeld onder de spelers. Om de beurt draaien de spelers een kaart om. Zie je 2 vriendjes liggen die samen 10 maken, dan druk je op de bel, maak je de som, en krijg je de kaarten van beide stapeltjes. De speler die aan het einde de meeste kaarten heeft, heeft gewonnen.

Aanpassingen

Splitsingen van 5: Bij mij in de kleutergroep zijn er best al een aantal kinderen die snel de sommen tot 10 kunnen maken, maar ook een aantal die de getalbeelden wel kennen, maar de sommen tot 10 nog een beetje te pittig zijn. Tot 5 is echter prima te doen! Verwijder de kaarten 5 tot en met 9 en de jokers (of 6 tot en met 9 en hou de jokers; de joker staat dan voor nul). Speel het spel verder volgens bovenstaande spelregels.

Plussommen tot en met 10: Dit spel speel je met zijn tweeën. Verwijder de kaarten 6 tot en met 9. Draai allebei

tegelijk je kaart om. Maak de som van de kaarten die op tafel liggen. Wie het het eerste weet, drukt op de bel, maakt de som en bewijst dat hij gelijk heeft: leg uit hoe je de som gemaakt hebt. Hiermee laat je inzicht zien. Is het antwoord goed, krijg je de kaarten.

Plussommen over het 10-tal: Dit spel speel je met zijn tweeën. De spelregels zijn gelijk als hierboven, alleen kan de uitkomst van de sommen boven het 10-tal komen.

Plussommen met herhaald optellen: Dit spel speel je met meer dan twee spelers. De spelregels zijn gelijk aan bovenstaande twee spellen, allee

spelkaarten en een bel. Easy!

n tel je alle getallen bij elkaar op.

Keersommen: Dit spel speel je met zijn tweeën. Draai allebei tegelijk een kaart om. Maak de keersom van beide getallen die op tafel liggen. Sla op de bel wanneer je de uitkomst weet. Is het antwoord goed, krijg je de twee kaarten.

Vriendjes van 10 memory: Leg alle kaarten met de cijfers naar beneden op de tafel. Speel memory volgens de regels van dat spel. Je mag een setje pakken en houden wanneer deze samen 10 zijn.

Bij de spelletjes waarbij het om tempo gaat verdient het aanbeveling kinderen met een gelijk niveau tegen elkaar te laten spelen, om zo het spel voor beide spelers leuk en spannend te houden.

Wat vinden wij van Vriendjes van 10?

Persoonlijk ben ik dol op spellen met veel mogelijkheden tot uitbreiding/verandering, los van het feit of deze wel/niet al in de spelregels staan. Vriendjes van 10 is redelijk ‘kaal’ qua spelregels. Ik denk dat de aanvullingen hierboven een welkome aanvulling geven, zodat je het spel breder in kunt zetten in je onderwijs

Speelgoed algemeen

Laat een reactie achter