Spokentrap, dobbelen op donderdag
Deze tweede week van Dobbelen op donderdag met 999Games, besteden we aandacht aan Spokentrap. Achtereenvolgens lees je meer over de spelregels, de mogelijkheden om met dit spel executieve functies te versterken en over onze mening over dit spel.
De spelregels van Spokentrap
Wie beklimt de spokentrap van deze ruïne, en bereikt als eerste de bovenste trede? Om de beurt gooien de kinderen met de dobbelsteen. Gooien ze een cijfer, mogen ze zoveel plaatsen de trap op. Gooien ze een spook, dan komt er een spook over een pion naar keuze, waardoor deze niet meer zichtbaar is. Zijn alle pionnen in spoken veranderd en wordt er een spook gegooid? Dan moeten er twee spoken van plek veranderen. Je moet dus heel goed in de gaten houden onder welk spook jouw pion zit. Want de pion die als eerste boven is, heeft gewonnen!
Spokentrap en executieve functies
Spokentrap doet een groot beroep op het werkgeheugen. Waar is jouw pion? Waar staan de andere pionnen? Hoe krijg je als eerste jouw pion bovenaan? Ook doet het spel een behoorlijk beroep op inhibitie; wat hoe reageer je wanneer iemand jouw pion in een spook verandert, of misschien wel terugzet naar het begin van het spel, terwijl je al bijna bovenaan de trap was?
Het spel doet nauwelijks een beroep op planning en organisatie; geluk is immers een behoorlijk onderdeel van dit spel. Wanneer de kinderen het spel kennen, is het beroep op taakinitiatie kleiner dan in het begin.
Emotieregulatie, flexibiliteit en metacognitie worden wel weer versterkt door het spelen van Spokentrap. Kunnen omgaan met verlies is bij veel gezelschapsspelletjes een mooie uitdaging voor de spelers, zo ook bij Spokentrap. De kinderen hebben jou als leerkracht, en ook elkaar nodig om goed te kunnen reflecteren op de manier waarop ze dit spel gespeeld hebben. Pas dan kunnen ze successen goed vieren en van hun fouten leren.
Wat vinden we van Spokentrap?
Spokentrap is goed in te zetten wanneer je de executieve functies van de leerlingen en met name het werkgeheugen wilt versterken.
Het spel is van een goede kwaliteit en kan met 2 tot 4 spelers gespeeld worden. Het onverwachte karakter maakt Spokentrap interessant om te spelen. Zelf vonden we het ook leuk om de spoken achter onze rug te verwisselen. Nadat dat een paar keer gedaan is, weet niemand meer welk spook zich waar bevindt. Dat leidde bij ons tot leuke verrassingen (en diepe teleurstellingen). Al met al weer een mooie aanvulling voor in je spelletjeskast.
Eerder bespraken we ook Memo Dice. Volgende week en die week erna staan Keer op keer en Grab it centraal. Wil je meer lezen over executieve functies, dan kan dat hier.