Negen geheugenspelletjes – train je hersenen (weer)

een geheugen als een olifant met deze 9 geheugenspelletjes

Door Femke: Zes weken thuisonderwijs, daarna twee weken vakantie. Hoe is je geheugen dan (aangetast)? ? Dat gaan we testen! Wil je beter dingen kunnen onthouden? Speel dan regelmatig geheugenspelletjes.
In dit blogartikel deel ik 9 ideeën en een gratis download, welke je onderaan deze blogpost vindt.

Geheugenspelletjes met voorwerpen

Leg verschillende voorwerpen op tafel. De leerlingen kijken één minuut aandachtig naar alle voorwerpen. Na die minuut legt de leerkracht een grote doek over alle voorwerpen. De leerlingen noteren alle voorwerpen die ze hebben onthouden.
Moeilijker maken: Raak alle voorwerpen aan in een bepaalde volgorde. De leerlingen moeten de voorwerpen in die volgorde noteren.

Geheugenspel met afbeeldingen

Op het digibord staat een aantal afbeeldingen. De leerlingen krijgen één minuut om zoveel mogelijk afbeeldingen te onthouden. Na die minuut zet de leerkracht het digibord op zwart. De leerlingen noteren de afbeeldingen die ze hebben onthouden. Je vindt de bijbehorende PP onderaan deze blogpost.

Geheugenspel met spellingwoorden

Op het digibord staan de spellingwoorden van het (vorige) woordpakket. De leerlingen krijgen één minuut om zoveel mogelijk woorden te onthouden. Na die minuut zet de leerkracht het digibord op zwart. De leerlingen noteren de woorden die ze hebben onthouden. Ze krijgen bij mij 1 punt voor elk woord en nog een punt per correct geschreven woord.

Memory

Zorg voor een aantal spelletjes Memory in je klas. Je kunt ze goedkoop op de kop tikken via bijvoorbeeld Marktplaats, of in een tweedehands winkel.
Als je googelt op “memory kaartjes downloaden” kun je ook veel kaartjes vinden. Je kunt overigens ook “Mix & Koppel” kaartjes zoeken. Hiermee kun je ook Memory spelen.

Kwartet

Net als Memory kun je met Kwartet ook goed je geheugen trainen. Ook te vinden op Marktplaats, in een tweedehands winkel én online.

Afbeeldingen natekenen

geheugenspelletjes

De leerlingen kijken aandachtig naar de afbeelding op het digibord. Na vijf seconden zet de leerkracht het digibord op zwart. De leerlingen tekenen de afbeelding zo goed mogelijk na. Zie de download onderaan deze blogpost.

Ik ga op reis en neem mee …

Speel dit bekende spel op de originele manier. Óf je verandert het thema: “Mijn lievelingsdier is …” of “Ik ga op vakantie naar …”.

Online geheugentest

Doe de geheugentest van ‘MemTrax’. Je krijgt een aantal afbeeldingen te zien. Als je precies hetzelfde plaatje ziet als je al een keer hebt gezien, klik dan op de afbeelding of op de spatiebalk. Aan het einde van de test krijg je een score.

Online breingames

Google op ‘online breingames’ en je vindt er tientallen. Op de site Braingymmer vind je er al 17!

Laat een reactie achter