Grab it: dobbelen op donderdag

Grab it is onze hekkensluiter in de mei-serie van Dobbelen op donderdag met spellen van 999 Games. Een snel reactiespel dat een groot beroep doet op het (werk)geheugen van de kinderen. We bespreken de spelregels, we geven aan welke executieve functies je met dit spel kunt versterken, en geven tips voor andere varianten en spellen die je met Grab it kunt spelen.

Spelregels

Grab it bestellen

Grab it bestaat uit 36 kaarten; 6 dieren die op 6 verschillende kleuren kaarten zichtbaar zijn, en 2 dobbelstenen. 1 Grote dobbelsteen met de dieren daarop afgebeeld, en 1 kleinere dobbelsteen met de kleuren rood, geel, blauw, groen, zwart en wit. Je legt de 36 kaarten met de afbeeldingen naar boven op tafel. De spelers gooien om de beurt met de dobbelsteen. Degene die het snelst zijn hand op de juiste kleurencombinatie legt (bijvoorbeeld geel/olifant), mag die kaart houden.

Wanneer de betreffende kaart niet meer op tafel ligt, mogen de spelers roepen wie deze kaart heeft. De speler die dat het eerste juist doet, mag de kaart hebben. Het spel is afgelopen wanneer alle kaarten van tafel zijn ‘gegrabt’.

Grab it en executieve functies

Bij Grab it gaat het enerzijds om snel een juiste kaart zien te vinden, en anderzijds om goed te onthouden waar alle kaarten blijven. Een groot beroep op het werkgeheugen dus. Daarnaast spelen inhibitie en emotieregulatie een grote rol. Je hebt focus nodig bij dit spel, want anders mis je informatie (inhibitie). Daarnaast kan het natuurlijk superfrustrerend zijn wanneer iemand je net voor is met een kaart, of een kaart van je afpakt (emotieregulatie).

De andere executieve functies waar dit spel een beroep op doet, zijn taakinitiatie (het spel in orde maken), flexibiliteit (want constant veranderende omstandigheden) en metacognitie.

Andere mogelijkheden met Grab it

Bewegende variant: hang de afbeeldingen (met washi tape, dat krijg je makkelijk weer los) op in de gymzaal of op het plein. Speel verder volgens de basisregels.

Memory: Leg alle kaarten met de afbeelding naar beneden op tafel. Speel memory zoals je gewend bent. 2 Gelijke dieren is een goed setje. De kans dat de kinderen een goede memory pakken, vergroot zich hiermee enorm. Fijn om vooral de jongste kinderen op deze manier succeservaringen op te laten doen.

Kwartet: Verwijder 2 kleuren kaarten uit de volledige set, zodat je van ieder dier 4 kleuren overhoudt. Speel kwartet volgens de bekende regels.

Samengevat

Met het kleine doosje dat Grab it is, haal je een legio mogelijkheden in huis, zowel voor jongere als oudere kinderen. En de volwassenen die genieten natuurlijk gezellig mee ūüėČ

We schreven eerder al over Memo Dice, Spokentrap en Keer op keer. Binnenkort komt er zeker een vervolgserie met de dobbelspellen van 999 Games. Daarnaast zullen we ook nog een aantal andere toffe spellen bespreken in hun relatie met executieve functies. Hou de site dus goed in de gaten!

1 reactie

  1. Metq Pijnenburg op 13 juni 2019 om 10:05

    Hoi,

    Via een collega heb ik het dobbelen op donderdag, prullenbakkenspel gekregen. Nu kan ik het op de site nergens terugvinden. Hoe kan ik daar opnieuw aankomen. Kinderen vonden het fantastisch om te doen.

Laat een reactie achter