Dramalessen: We gaan naar de jungle!

Dramalessen in het thema jungle. Kan ook online!

Door Esther: Een vakantie die altijd kan: op reis naar de jungle. Deze activiteiten kun je in je klas geven, maar in de meeste gevallen ook online. We hebben ze hieronder voor je uitgeschreven, zodat je ze vast kunt bekijken. De download zelf vindt je boven de afbeelding die je kunt gebruiken om op Pinterest te pinnen.

Geleide fantasie – warming-up – alle groepen

De docent vertelt, de leerlingen spelen uit. Deze fantasie kan ook ondersteund worden met muziek.

“Je loopt rustig over straat. Ineens word je door een windvlaag opgetild. De wind neemt je een eind mee. Op een gegeven moment word je los gelaten op een stel rotsen die zo glad zijn als een glijbaan. Je glijdt pijlsnel naar beneden. Op een gegeven moment worden de rotsen erg hobbelig en stuiter je alle kanten op. Je trilt nog wat na en valt op de grond. Je opent je ogen en bent…in de jungle!

Zet instrumentale muziek op, door op YouTube te zoeken op ‘jungle music’ vind je veel geschikte tracks.

Op expeditie – Alle groepen

We zijn in de jungle. We komen steeds op verschillende plekken. Op deze plekken bewegen we elke keer anders.

  • Open plek:  Weinig bomen. We trippelen steeds snel van boom tot boom. Achter de bomen kijken we langzaam en onderzoekend om ons heen. (langzaam/snel);
  • Struiken:  We bevinden ons op een plek met lage en hoge struiken. Je probeert je steeds te beschermen achter de struiken. Je gaat steeds van hoog naar laag (hoog/laag);
  • Moeras/rivier/beekjes:  We zijn in een gebied met veel rivieren, beekjes en moeras. Je   moet hangen aan lianen. Aanlopen, rennen, springen enz.   (aanlopen/springen) –

Zet instrumentale muziek op, door op YouTube te zoeken op ‘jungle music’ vind je veel geschikte tracks. Voor spannende jungle muziek: ‘soundtrack jungle book 2016’

Op verkenning door de jungle – groep 4-8

Leer de kinderen de volgende rap: 
Op verkenning door de jungle, warm en nat van alles wat
Bomen dieren in de jungle kijk een rond: zie je dat?

Terwijl zij spelen dat zij op verkenning zijn rappen zij deze tekst

De leerkracht zegt: slinger slinger laat je gaan, slingeren aan een liaan

De kinderen spelen dat zij aan lianen slingeren tot het teken van de leerkracht, ze gaan verder op verkenning:

Op verkenning door de jungle, warm en nat van alles wat
Bomen dieren in de jungle kijk een rond: zie je dat?

De leerkracht zegt: voor dieren ben ik echt niet bang, behalve voor die ene slang.

De kinderen spelen dat zij een slang zien en doodstil blijven staan (voor een slang moet je niet wegrennen), het gaat hier om de mimiek.

Vervolgens gaan ze weer op expeditie.

Een verkorte versie die gebruikt kan worden ter ondersteuning is te vinden op YouTube: De Jungle – dramales Jij Kan Het Ook!

Tijgerjacht

We gaan op tijgerjacht! Doe allemaal je verrekijker om en luister goed naar wat er gezegd word. De track gaat aan en de docent gaat ook mee op jacht.

Als de leerlingen één keer met de tijgerjacht hebben kennis gemaakt word de groep in tweeën gedeeld. We gaan naar elkaar kijken. Wie speelt alles het grootst uit? Bij wie lijkt het net echt?

Voor deze oefening heb je de ‘Tijgerjacht’ van Bert en Ernie nodig , deze is via YouTube te vinden. Doe de eerste keer mee en help de leerlingen een beetje. Hierna mogen de twee groepen het zelf doen. Je kan nog wel mee sturen vanaf de kant als ze iets vergeten of niet horen vanaf de track.

drama jungle
PIN voor later

Laat een reactie achter