Drama spellen in thema winter
Een serie mooie drama spellen die je van groep 1 tot en met 8 uit kunt voeren. Helemaal handig zijn de dramakaarten die je onderaan deze post* gratis kunt downloaden. Tip: printen en lamineren, en aan het einde van dit jaar heb je een mooi assortiment aan kaarten bij elkaar gespaard. Gemaakt door Esther Erdtsieck-Blaaser.
*Boven de afbeelding die je kunt gebruiken voor pinnen op Pinterest
Esther studeerde af als Docent Drama. Sinds 2007 ontwikkelt zij en geeft met een team gastdocenten vanuit Dramacoach dramalessen in het onderwijs. Zij traint leerkrachten en schreef ‘Jij kan het Ook!’, een inspiratieboek met muziek voor dramalessen aan kinderen. Daarnaast schrijft zij gastartikelen voor diverse (onderwijs-)magazines.
Het is iedere dag al één en al drama! Een leuke grap, maar kinderen hebben drama nodig op school. Het vormgeven van hun creativiteit en emoties hoort bij hun ontwikkeling. Ook leerkrachten kunnen dit met kleine opdrachten doen.
De drama spellen
Schaatsen – warming up (alle groepen)
Voor deze opdracht is wat ruimte nodig. Voor de onderbouw zou een speelzaal ideaal zijn. Is een extra ruimte niet mogelijk? Slalom dan tussen de tafels en zeg dat de tafels wakken zijn waar omheen geschaatst moet worden. Zet instrumentale muziek op, bijvoorbeeld Winter van Vivaldi: https://www.youtube.com/watch?v=TZCfydWF48c
Laat de kinderen spelen dat zij op het ijs zijn. Ze mogen schaatsen, zwieren en zwaaien, voorzichtig lopen…maar in slow motion. Zo moeten ze veel dieper nadenken over wat zij uitbeelden en hoe zij dat doen. Daarnaast maakt de slowmotion in combinatie met de muziek het geheel veel theatraler.
Op het ijs – situatie spelen (alle groepen)
De kinderen moeten een bevroren sloot oversteken, op hun gewone schoenen. Het vriest zo hard dat de schoenen aan het ijs vastvriezen. Pas na lang worstelen krijgen zij hun voet uit hun schoen. De andere schoen moet losgekapt worden of achterblijven: wat kiezen zij?
Winterse taferelen – Hoge en lage status (groep 5 t/m 8)
De kinderen wordt uitgelegd wat een hoge status is:
Iemand die zich hoger in aanzien voelt dan anderen, staat rechtop, kijkt mensen aan, twee benen op de grond, borst vooruit, duidelijke stem. Terwijl je als leerkracht dit benoemt model je het en laat de kinderen meedoen.
Vervolgens wordt geoefend met een lage status:
Iemand die zich minder waard voelt dan anderen, staat licht gebogen, kijkt vaak naar beneden, wiebelt, afhangende schouders, durft weinig te praten.
Door het volgende winterse tafereel te spelen met een verdeling in hoge en lage status ontstaan hele leuke situaties:
Hoge status: Waar zijn mijn schaatsen?
Lage status: Die heeft u al aan.
Hoge status: Waar is mijn slee?
Lage status: Daar zit u al op.
Een variant is om de tekst van de lage status te laten zeggen door het personage met de hoge status en andersom. Dan ontstaat er een hele andere scène. Kinderen uit de bovenbouw kunnen deze scène in hun eentje spelen waarbij ze zelf een transformatie maken van het ene personage in het andere personage.
Variatie voor groep 1 t/m 4
Behandel met de kinderen de basisemoties: bang, blij, boos en verdrietig. Laat hen allemaal de verschillende emoties met hun gezicht en lichaamshouding uitbeelden. Vervolgens stellen ze zichzelf voor in een emotie zodat ze al geoefend hebben met gesproken tekst in een emotie. De kinderen spelen bovengenoemde winterscènes maar dan met verschillende emoties i.p.v. status. Ook dan zullen de kinderen ervaren hoe de manier waarop je iets speelt de scène wordt beïnvloed. Zij zien en ervaren wat een emotie voor effect heeft op een situatie.