Drama in de gymzaal

4 manieren voor drama in de gymzaal

Esther is een ster in allerlei manieren bedenken om drama een plek binnen de klas en school te geven. In deze download heeft ze 4 manieren verzameld om drama een plek te geven in de gymzaal. Doe je warming-up eens op een andere manier: maak er een drama van!
Je vindt de beschrijving van de activiteiten inclusief eventuele links in deze blogpost, en tevens in de download onderaan de pagina.

GOAL! – vergrootrondje – alle groepen

De docent leidt de situatie in: een spannende voetbalwedstrijd, de spits gaat richting doel met de bal, langs de verdediging, rent alleen door, keeper komt uit het doel, de spits schiet, goal!

De toeschouwers worden raken tijdens zo’n situatie steeds uitgelatener. De docent maakt de eerste beweging met de tekst “die gaat scoren”. De leerling ernaast vergroot dit, de leerling ernaast maakt het nog groter en de laatste als  het niet meer groter kan roept: “GOAL!”

Doel: speldurf, beleving

Warming-up: Bal gooien – alle groepen

De leerlingen staan in een kring. De docent introduceert een denkbeeldige bal. Deze bal wordt overgegooid. Het is belangrijk dat er zo realistisch mogelijk gegooid en gevangen wordt. De bal kan wisselen in grootte en gewicht.

Doel: Samenwerking, kijkhouding

Touw trekken – warming-up – bovenbouw

De groep wordt verdeeld in twee groepen. Ze staan tegenover elkaar terwijl ze een denkbeeldig touw vast hebben. Wanneer de docent het aangeeft start de touwtrekwedstrijd. Het is belangrijk dat het touw de zelfde afmeting blijft houden: het kan niet groter of kleiner worden. De docent kan coachen op welke partij wint, een groep die wat meer aankan bepaalt zelf wie er wint en wie er verliest.

Doel: Samenwerking

De dramatische hardloopwedstrijd – midden- en bovenbouw

Een aantal leerlingen gaat staan aan de zijkant van de spelvloer. Wanneer de docent de muziek start begint de scène. De leerlingen spelen een hardloopwedstrijd in slow motion. De wedstrijd eindigt dramatisch: niemand zal de eindstreep halen.

Doel: Presentatievaardigheden, Beleving

Muziektip: Vangelis – Chariots of fire

Laat een reactie achter