Wisbordje – Woord van de dag

Kim maakte wederom een zeer handige download voor een wisbordje. Deze keer het woord van de dag. Het gebruik ervan spreekt voor zich. Voor het onderdeel woordcluster vind je hieronder de uitleg. Veel plezier er weer mee! Je vindt de download boven de afbeelding die je op Pinterest kunt pinnen.

Woordclusters

Woorden staan natuurlijk nooit op zichzelf; ze hebben weer met andere woorden te maken. Door het verband tussen woorden inzichtelijk te maken, krijgen de losse woorden betekenis in een groter geheel. Dit kan gedaan worden aan de hand van woordclusters die op vier verschillende manieren in beeld kunnen worden gebracht.

1. Woordspin: brengt een vrije associatie in beeld. In het midden staat een woord met daarom heen woorden die met dat woord te maken hebben.Bijvoorbeeld: vakantie > reizen, zon, zwembad, vliegtuig, auto, strand, pretpark, ..

2. Woordparachute: brengt een hiërarchische relatie in beeld. Bovenaan de parachute staat de categorie en daaronder ‘hangen’ woorden die met die categorie te maken hebben.Bijvoorbeeld: kleding > broek, trui, rok, schoenen, ondergoed, jurk, sokken, ..

3. Woordkast: brengt een tegenstelling in beeld. Bovenaan staan twee woorden die elkaars tegengestelde zijn met daaronder eventueel voorbeelden. Bijvoorbeeld: dag (licht, wakker, zon) en nacht (donker, slapen, maan).

4. Woordtrap: brengt een opeenvolging of ontwikkeling in beeld. Bijvoorbeeld: baby, peuter, kleuter, schoolkind, jongere, volwassene, oudere.

wisbordje woord van de dag
PIN dit idee voor later!

Laat een reactie achter