Wisbordje DHTE-schema: handige download

cijferend optellen met wisbordje DHTE-schema

Wanneer de kinderen gaan leren om cijferend op te tellen, is het handig dat hier een wisbordje voor beschikbaar is. Het voordeel van wisbordjes is dat ze steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Tevens zijn wisbordjes een prettige manier voor de leerkracht om controle van begrip uit te voeren. Kim maakte voor jullie een wisbordje met het DHTE-schema.

Aan de slag met het wisbordje DHTE-schema

Doel:

Wisbordje DHTE-schema
Werkwijze van het wisbordje DHTE-schema

Het cijferend optellen van getallen tot 100, 1.000 en 10.000.

Het gebruiksklaar maken van het materiaal

Print het bestand dubbelzijdig en lamineer het vervolgens, zodat het (her)gebruikt kan worden als ‘wisbordje’.

Benodigdheden

Whiteboardstift; •Wisser; •Wisbordje cijferend optellen •Sommen.

Werkwijze van wisbordje DHTE-schema

Het materiaal bestaat uit een hulpkaart aan de ene kant en een wisbordje aan de andere kant. De hulpkaart wordt gebruikt tijdens de instructie en kan ook bij het maken van sommen daarna nog gebruikt worden als spiekbrief. De sommen kunnen op het wisbordje gemaakt worden.

Om dit materiaal te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk dat het kind de waarde van de getallen kent en deze kan bepalen. Het kind weet bijvoorbeeld ook dat 10 10-tallen hetzelfde is als 100-honderdtal. Het is aan te raden om te beginnen met sommen tot 100 zonder overschrijding van het tiental. Vervolgens kunnen sommen tot 100 met overschrijding van het tiental worden aangeboden. Daarna kan hetzelfde worden gedaan met sommen tot 1.000 en 10.000.

Wanneer het kind de sommen goed kan uitrekenen met behulp van het wisbordje, moet het gebruik ervan worden afgebouwd, zodat het kind het schema zelf kan reproduceren en gebruiken. 

Andere wisbordjes vind je op de downloadpagina voor abonnees van de nieuwsbrief. Inschrijven kan hier.

Laat een reactie achter