Verhaaldobbelstenen – gratis download

Soms kan het lastig zijn om een verhaal te bedenken. Deze verhaaldobbelstenen kunnen je dan helpen. Je kunt ze in de klas gebruiken voor bij een stelopdracht, als klaarwerk, maar ook als werk om thuis te doen. Het downloadbare document is al aan de leerlingen geschreven. Easy does it!

Opbouw van een verhaal

Wanneer je een (kort) verhaal wilt vertellen, zijn er een paar W’s die je nodig hebt: wie, wat, waar, wanneer en misschien kun je er ook nog wel een waarom aan toevoegen.

Voor de eerste vier W’s vind je een verteldobbelsteen bij deze download. De waarom mag je kiezen: weglaten, of zelf bedenken. Waarom zou je ook kunnen vervangen door ‘hoe’. ‘Hoe’ kun je ook als extra onderdeel nog toevoegen. Doe wat voor jouw groep passend is.

Een dobbelsteen die we hebben toegevoegd, is de emotiedobbelsteen. De hele dag door heb je emoties. Soms ben je blij, verdrietig, of bang. Een emotie is iets dat je van binnen voelt. En soms komt die emotie ook naar buiten. Dan kun je aan iemand zijn gezicht of zijn lijf zien hoe hij zich voelt.

Aan de slag met de verhaaldobbelstenen

Knip de dobbelstenen netjes uit, en plak ze in elkaar. Heb je helemaal geen zin om te knippen en plakken? Dan kun je ook het schema gebruiken.

De spelregels

Gooi met alle 5 de dobbelstenen tegelijk.

Kijk welke kanten er boven liggen. Met deze onderwerpen bedenk je een verhaal. Misschien kun je als extra nog wel een waarom/hoe toevoegen aan je verhaal. Overleg met je leerkracht hoe lang je verhaal mag worden, en welke onderdelen je gebruikt voor je verhaal. Het papier om je verhaal op te schrijven zit al bij dit pakketje.

Je kunt met deze dobbelstenen echt heeeeel veel verschillende verhalen bedenken. Als je er eentje klaar hebt, en je vindt het leuk om hem te delen, zet hem dan op Facebook of Instagram met @onderwijswereld-po, vinden we leuk!

Meer verhaaldobbelstenen

Verhaaldobbelstenen zijn natuurlijk ook geweldig om elkaar verhalen te vertellen zonder ze op te hoeven schrijven. Hieronder een paar setjes die we erg leuk vinden! Een basissetje bestaat uit 9 dobbelstenen, een aanvulling uit 3 dobbelstenen. Zo kun je steeds weer nieuwe verhalen bedenken!

Laat een reactie achter