Hoteldebotel

Door Lisette: hoteldebotel. Zo tegen de vakantietijd is het interessant eens naar de verblijfsvorm ‘hotel’ te kijken. Wist je dat er ook heel bijzondere hotels zijn?! Met deze download gaan de leerlingen er zelf een ontwerpen.

Activiteit

start

Houd een klassengesprek over hotels. Laat ze hun belevingen, ervaringen vertellen en uitwisselen met elkaar. Zijn ze ook wel eens in bijzondere hotels geweest? Wat maakt dat hotel zo bijzonder voor hen? Dit kan zijn op het gebied van activiteiten die aangeboden worden in het hotel, de luxe van een hotel, de ligging van het hotel, maar ook emoties/gevoelens die bij kinderen naar boven komen bij een hotel. Maak tijdens dit gesprek een bondig en overzichtelijk woordweb op het (digi)bord. Vertel dat ze bij deze opdracht zich gaan richten op het uiterlijk/de buitenkant van het hotel. Laat als inspiratie de hotels zien op bovengenoemde website. Hoe is hun reactie hierop? Welke vinden zij eruit springen? Waar zouden zij wel eens in willen slapen? Waarom?

Kern

De kinderen zoeken een plaatje (dat kan op internet of uit een tijdschrift) van een alledaags voorwerp of gebouw. Zij bewaren deze afbeelding goed, zodat aan het eind van de opdracht het startpunt en eindresultaat zichtbaar zijn. De kinderen bedenken hoe zij van hun gekozen afbeelding een hotel kunnen maken. Hoe zij dit doen mogen ze zelf weten. Dit kan door te tekenen, door gebruik te maken van kosteloos materiaal, maar ook door een plaatje meerdere malen te kopiëren en op te plakken tot een nieuw ontwerp. Laat dit vooral over aan de creativiteit van de kinderen.

Slot

De kinderen laten elkaar hun ontwerp zien en vertellen hoe ze hun hotel ontworpen hebben. Een leuke manier hiervoor is speeddaten. De kinderen zitten tegenover elkaar. Ze vertellen en laten zien wat hun beginafbeelding is en hoe hun hotel uiteindelijk geworden is. Laat ze hierbij ook vertellen wat ze lastig vonden en waar ze trots op zijn. Op het teken van de leerkracht (bepaal zelf het aantal minuten) schuiven de kinderen door naar het volgende plekje. Zo krijgen ze de kans om hun ontwerp rustig te laten zien en uit te leggen aan een klasgenoot waarbij de aandacht blijft. Een ander manier is de kinderen in kleine groepjes (maximaal 4 personen) te plaatsen en ze te laten vertellen over hun proces, zoals hierboven omschreven staat.

Ga je aan de slag met deze download? Leuk wanneer je een foto deelt via de socials en ons tagt! Zo kunnen we nog meer collega’s blij maken met onze downloads! @onderwijswereld op insta, @onderwijswereld.po.nl op FB. Onze dank is groot!

Hoteldebotel
Pin dit bericht voor later

Laat een reactie achter