Sexuele diversiteit

Door Margreet: aan het begin van het schooljaar kwam Janneke Bijlsma het lespakket over de Regenboogweken brengen. Dit lespakket heeft zij samen met haar collega Aaf Dotinga ontworpen in het kader van de werkgroep Friesland Kleurt met als hoogtepunt dit jaar Roze Zaterdag in Leeuwarden. Janneke bracht het pakket met een prachtig boek, een mooie roze bril en de regenboogvlag. Nu staat onze school in Friesland en wist ik dat er ook een Friese Regenboogvlag ontworpen was, dus die heb ik er ook meteen bij besteld, zodat we als school aan de buitenkant kunnen laten zien dat we staan voor diversiteit. Bij ons op school maakt het niet uit wie je bent, iedereen is van harte welkom diversiteit wordt op alle vlakken intrinsiek gevoeld.

Coming out

11 oktober was het Coming Out Day en in de aanloop hierop las ik op de sociale media een aantal keer een bericht over, en ik citeer ‘het door de strotjes van kinderen drukken’ als het gaat over het praten over genderdiversiteit en seksuele voorkeuren. Vorig jaar heb ik in de toenmalige groep 7/8 over mijn coming out gesproken en verteld dat ik het zo raar vind dat ik moest vertellen dat ik verliefd was geworden op een vrouw, terwijl hun juf niet aan haar ouders en vrienden hoefde te vertellen dat zij een vriendje had. Dat het eigenlijk helemaal niet nodig moet zijn om dat te vertellen, maar dat het een vanzelfsprekendheid is. Dat het soms een enorm gevecht kan zijn om te accepteren dat je anders bent dan anderen.

Roze Zaterdag

16 oktober was de jaarlijkse Roze Zaterdag en dit jaar werd die in Leeuwarden georganiseerd. Voor het eerst in mijn leven was er op straat geen minderheid. Overal waar ik keek liepen mensen zoals ik, mensen uit de LHBTIQ+- gemeenschap. Geweldig om het veel kleurige palet te zien. Mooi om ook de reacties op de sociale media en natuurlijk waren er ook een aantal negatieve reacties, eentje die altijd terugkomt is: ‘In een tolerant land als Nederland, hoef je toch niet meer speciaal hier de aandacht op te richten, ze willen gewoon apart blijven’.

De genoemde reacties zijn juist de reden waarom er aandacht besteedt moet blijven worden aan de diversiteit in onze samenleving en de beste plek om daarmee te beginnen is thuis. Maar we weten allemaal ook dat dat niet overal gaat gebeuren en dus is het ook belangrijk om het op school te bespreken. Op de één of andere manier lijkt het alsof we hokjes nodig hebben, zodat hetgeen wat we niet kennen afgebakend is, maar dat geldt natuurlijk ook voor wat we wel kennen. Wanneer iemand iets doet wat buiten de norm valt, vinden we er wat van en vaak niet eens gebaseerd op feiten, maar vanuit aannames en gevoelens. Tolerantie is trouwens ook een interessante term, het woordenboek zegt hierover: de bereidheid ander gedrag dan het eigen te dulden. Laten we dus niet gaan voor tolerantie maar gewoon voor gelijkwaardigheid!

Voorbereiden

De basisschool is de maatschappij in het klein en het is onze taak om onze kinderen voor te bereiden op een toekomst, die we niet kunnen voorspellen. Wat we wel kunnen doen is ze laten zien dat iedereen anders is en dat dat ook prima is, dat de verschillen ons juist uniek maken, terwijl onze overeenkomsten ons verbinden. We moeten er als school voor zorgen dat we kinderen de woorden bij hun gevoelens kunnen geven, zonder ze een bepaalde kant op te duwen. Liefdevol begeleiden op hun eigen levenspad.

De geweldige leerkrachten die we ons van vroeger herinneren, zijn de leerkrachten die ons hebben gezien en daarnaar gehandeld hebben. Het is dus ook van groot belang dat seksuele diversiteit niet als project behandeld wordt, maar een standaard plaats in het curriculum heeft en dat deze diversiteit ook vanuit het hart wordt besproken en niet als een verplicht onderdeel. Hart, hoofd en handen is hierbij dus cruciaal. Practice what you preach.

Meer informatie over dit lespakket kun je vinden op:

Schoolkade – Overig aanbod – Regenboogweken

Sexuele diversiteit
Sexuele diversiteit
Sexuele diversiteit
Pin dit bericht voor later

Laat een reactie achter