Diversiteit in het onderwijs – gesprekskaarten

Het is onze opdracht om de leerlingen toe te rusten voor onze pluriforme samenleving. Maar hoe inclusief is jouw school eigenlijk? Op welke manier geven jullie structureel vorm aan diversiteit? Om dit boven tafel te krijgen, ontwikkelde ik 20 gesprekskaarten (het hadden er ook 40 kunnen zijn, maar je moet ergens een grens trekken niet waar), om het gesprek over (culturele) diversiteit aan te gaan.

De maatschappij dat ben jij

Zo’n 20 jaar geleden was er een campagne met de titel ‘De maatschappij, dat ben jij’, opgezet om er voor te zorgen dat iedereen in de samenleving van Nederland zich gezien en gehoord voelde. Momenteel zijn we verder van huis dan ooit. Wanneer je anders denkt, doet of gelooft, dan moet je maar terug gaan naar waar je vandaan kwam… Dat gaat echter direct in tegen de opdracht die er voor het onderwijs ligt: onze leerlingen voorbereiden op die pluriforme samenleving.

Jouw schoolmaatschappij

Er wordt vaak gezegd dat een school een mini-maatschappij is. In sommige gevallen is dat zo, in veel gevallen ook niet. Want hoe divers is eigenlijk iedere school? Ik heb bijvoorbeeld op diverse scholen gewerkt met vrijwel alleen autochtone kinderen. Zij herkenden zich in de gemiddelde lesmethode, het gemiddelde voorleesboek, onze gemiddelde schoolomgeving. Alleen was onze schoolomgeving niet representatief voor de rest van Nederland, en daarmee was het dus geen inclusieve en diverse schoolomgeving. We voldeden dus eigenlijk niet aan de opdracht om de kinderen voor te bereiden op die pluriforme samenleving. Op dat moment zelf dat ik dat niet, in retroperspectief zie ik dat heel helder. En die openere blik gun ik iedere collega!

De gesprekskaarten

Zoals al aangegeven, het zijn 20 kaarten met vragen omtrent (culturele) diversiteit. Laat ze je stimuleren het gesprek aan te gaan en om met een open blik naar jouw eigen school te kijken: Wat gaat al goed, waar is nog winst te behalen (ik kan je verklappen, vaak zit hem dat ook in de methodes en leesboeken die er zijn binnen je school). ik wens je mooie en open gesprekken toe, en een hernieuwde blik op de diversiteit van jouw school!

Laat een reactie achter