Denksleutels uitproberen

Denksleutels zijn te gebruiken in iedere groep. Via de download kun je ze gratis uitproberen

Wat zijn denksleutels?

Denksleutels zijn sleutels waarop vragen en opdrachten staan, die ervoor zorgen dat kinderen creatief, analytisch en praktisch gaan denken.  En ook nog eens out of the box. Buiten de kaders denken zorgt voor creativiteit en originaliteit. Er zijn in totaal 20 verschillende denksleutels. Door denksleutels te gebruiken, worden deze denkvoorkeuren ingezet, geoefend en getraind.

Door samenwerking en overleggen komen de verschillende denkvoorkeuren van kinderen samen en ontstaat er een krachtig idee of product. Daarnaast geeft het ook volop plezier en komt dat ten goede aan de sfeer in de groep.

Doelgroep en gebruik

Denksleutels zijn inzetbaar in alle groepen en vormen van onderwijs, zowel in reguliere klassen als in plusklassen, in tweetallen of in kleine groepjes.

Ze verrijken het lesaanbod. De denksleutels in deze download zijn inzetbaar in verschillende groepen. Kijk wat voor jouw groep haalbaar is. Wees daarin creatief. Bijvoorbeeld de ander gebruik-sleutel met de pleister is ook heel goed bij kleuters te doen. Alleen zul je zelf de gegeven antwoorden moeten opschrijven of laat de antwoorden tekenen. Denk hierbij dus zelf ook out of the box.

Ze kunnen gebruikt worden als introductie, verwerking of afsluiting bij een les wereldoriëntatie of thema dat centraal staat.  Of gewoon als tussendoortje om de kinderen out of the box te laten denken.

Denksleutels uitproberen: een uitleg

Alfabet-sleutel: Laat kinderen woorden bedenken die beginnen met de letters A t/m Z en die op de één of andere manier te maken hebben met een bepaalde categorie of met een bepaald onderwerp.

Verplicht verbonden sleutel:  Laat de kinderen een oplossing bedenken voor een probleem waarbij ze verplicht zijn om een aantal voorwerpen te gebruiken.

Interpretatie-sleutel: Beschrijf een ongebruikelijke situatie. Vraag kinderen om verschillende redenen te bedenken voor het bestaan van deze situatie.

Ander gebruik-sleutel: Laat kinderen hun fantasie en voorstellingsvermogen gebruiken om manieren te bedenken, waarop een bestaand voorwerp anders gebruikt kan worden.

Vet-sleutel: Laat kinderen alledaagse voorwerpen verbeteren door de volgende handelingen: Vervormen/Eraf halen/Toevoegen

In totaal zijn er 20 verschillende Denksleutels. Je vindt ze helemaal compleet in al onze Denksleutel pakketten. Je vindt de link naar de gratis probeer-download onderaan de pagina. Het complete pakket is een samenwerking tussen Lisette van Ieder zijn Talent, Femke van Juffrouw Femke, en Esther van Onderwijswereld-PO. We wensen je veel plezier met het uitproberen van de Denksleutels!

Bron: De denksleutels zijn gebaseerd op the Thinkers Keys van de Australiër, Tony Ryan (1998).

Laat een reactie achter