Denksleutels uitgelicht, deel 3

Ander gebruik-sleutel, Nietus-sleutel, variatie-sleutel en voorspel-sleutel

Door Chantal: In de afgelopen twee delen zijn er al 8 denksleutels behandeld, maar ook deze keer zullen we er weer 4 uitlichten. Er zijn er in totaal 20, dus voldoende inspiratie en lesplezier! In dit blog zullen we ons toespitsen op de: ander gebruik-sleutel, nietus-sleutel, variatie-sleutel en voorspel-sleutel.

Ander gebruik-sleutel

De ander gebruik-sleutel vraagt om fantasie en voorstellingsvermogen. Deze sleutel vraagt namelijk van kinderen om een bestaand voorwerp op een ander manier te gebruiken. Voorbeelden:

  • Kun je een vork gebruiken op een andere manier dan om mee te eten?;
  • Kun je een pen gebruiken op een andere manier dan om mee te schrijven?

Dit is één van de sleutels waarvoor ik vaak de meeste moeite moet doen. Vaak wil ik als ik een sleutel in ga zetten, zeker weten dat de kinderen er voldoende mee uit de voeten kunnen om hier een bepaalde tijd mee bezig te zijn. Zelf wil ik dan ook al wat antwoorden kunnen hebben op een gemaakte denksleutel. Ik sta er altijd weer van te kijken hoe de kinderen met deze sleutel omgaan. Ze komen met antwoorden waaraan ik echt nooit zou hebben gedacht. Het gesprek dat ik met de kinderen voer is vaak de energie waard die ik er ingestoken heb om de sleutel te bedenken. En als het een voorwerp is dat je ook daadwerkelijk bij je hebt, kunnen de manieren die bedacht worden ook uitgeprobeerd worden.

Nietus-sleutel

Deze sleutel gebruik ik geregeld en het levert vaak ook grappige antwoorden op. Antwoorden die echt outside the box zijn. Je stelt de kinderen een vraag waarin je de woorden kan niet of zal nooit gebruikt. Zelf gebruik ik deze sleutel bijvoorbeeld ieder jaar bij het geschiedenis onderwerp over de ruimtevaart. Wat zou een astronaut nooit doen als hij in de ruimte is? Ieder jaar hoor ik dezelfde antwoorden, maar toch zit er altijd weer eentje tussen die me nieuw in de oren klinkt. Die een voorgaande groep niet genoemd heeft. De NIetus-sleutel is voor mij één van de sleutels die je gemakkelijk kan toepassen. Een sleutel waarbij ik bij elk gewenst thema gelijk een heleboel vragen kan bedenken om in te zetten in de klas.

Variatie-sleutel

Bij de variatie sleutel gaat om het bedenken van zo veel mogelijk manier om een activiteit uit te voeren. Heel leuk om ook door de kinderen uit te laten voeren als dat mogelijk is. Bijvoorbeeld het aantrekken van een jas, maar ook het versieren van een kerstboom, het vieren van kerst, etc. Het gaat hierbij steeds om de uitvoering van activiteiten. De variatie-sleutel kan bij ieder thema worden toegepast. Hoe dicht het thema bij de dagelijkse praktijk staat, hoe makkelijker het ook is om de activiteit uit te laten voeren.

Voorspel-sleutel

De voorspel-sleutel draait om het voorspellen een bepaald voorwerp of situatie er in de toekomst uit zal zien. Ook deze sleutel kun je zo dichtmogelijk bij de kinderen houden als je zelf wil. Voorbeelden: Hoe zal…

  • het schoolplein er uit gaan zien als de nieuwe school klaar is?;
  • jouw verjaardag gevierd worden dit jaar?;
  • Sinterklaas aankomen op school?;
  • het huis eruit zien waarin jij later gaat worden als je volwassen bent?

De denksleutels zijn een hele leuke manier om vanuit een ander oogpunt naar de wereld om ons heen te kijken en kinderen zijn hier heel goed. Dit creatieve denken moeten we blijven stimuleren!

denksleutels uitgelicht deel 3
PIN voor later

Laat een reactie achter