Creatieve opdrachten met de iPad

Met de iPad heb je alle vrijheid om creatief te zijn en je ideeën te uiten. De geweldige gratis apps en geavanceerde technologie van Apple maken de iPad enorm veelzijdig. Leerlingen kunnen er nagenoeg alles mee maken, wat ze ook bedenken. En juist omdat de iPad heel erg intuïtief werkt, kunnen leerlingen direct met hun ideeën aan de slag. Ook werkt de iPad perfect samen met ontwikkelmaterialen, zoals het materiaal van de Rolf groep.

30 Creatieve opdrachten met de iPad

Apple heeft iets super tofs ontwikkeld: 30 creatieve activiteiten speciaal voor kinderen. Eveline Kaleveld, Apple Learning Specialist bij de Rolf groep, is er heel enthousiast over: “Door deze creatieve opdrachten ontdekken kinderen en leerkrachten dat er zoveel mogelijk is met een iPad. De opdrachten zijn eenvoudig en direct toe te passen in jouw lessen. Het principe is eigenlijk heel simpel: je kiest een opdracht uit, leest wat je moet doen en gaat aan de slag. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld iedere dag één activiteit te doen. Na 30 dagen heb je dan heel veel creativiteit ervaren met behulp van de iPad.”

We laten je enkele voorbeelden zien voor kinderen in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

Voorbeeld 1 – Onderbouw: Verschillende vormen ontdekken

Laat de kinderen in de klas met de iPad 6 foto’s maken van voorwerpen die te maken hebben met een bepaald thema of onderwerp. Bijvoorbeeld Kerst of Winter. Vervolgens gaan de kinderen naar de foto’s op de iPad en tikken ze op ‘wijzig’ en de drie puntjes rechtsboven. Daar kunnen ze kiezen voor markering gebruiken. Nu kunnen ze met hun vinger de verschillende vormen markeren. Zo leren ze op een creatieve manier de verschillende vormen die er bestaan.

Creatieve opdrachten met de iPad

Voorbeeld 2 – Middenbouw: Pixel tekenen, maak je eigen Sinterklaas figuren

Dit is een mooie oefening waarin je de ontwikkeling van kinderen stimuleert met o.a. taalfuncties, vormen, kleuren en patronen. De kinderen maken spiegelfiguren met de gratis Apple app ‘Numbers’. De kinderen openen in de app het bestand met het figuur. In dit voorbeeld de Stoomboot. Als ze op een vakje gaan staan opent er een uitklapmenu. Hierin staan cijfers. Deze cijfers corresponderen met kleuren. Deze staan ook in het scherm. Elk vakje moeten ze zelf een kleur geven door middel van de cijfers. Als ze alle vakjes hebben ingekleurd moeten ze controleren of ze het goed hebben gedaan. Eventuele foutjes kunnen ze corrigeren door ze bijvoorbeeld weer op ‘geen’ te zetten in het uitklapmenu.

Download hier het figuur van de Stoomboot (alleen mogelijk met een Apple device).

Voorbeeld 3 – Bovenbouw: Maak je eigen beltoon

Laat de kinderen een mooi nummer maken met loops uit de Apple app ‘GarageBand’ en gebruik het geluid dan als beltoon of wekker. De kinderen openen de app en maken een nieuw nummer. Ze tikken op ‘Live Loops’ en op ‘Nieuw’. Ze zoeken de gewenste Apple Loops en ze slepen deze naar het raster. Als het nummer klaar is, kunnen ze het delen als beltoon. Ze zien de beltoon dan terug in de Klok app als een keuze voor geluid.

Download de 30 creatieve activiteiten

Bekijk de 30 creatieve activiteiten en laat je inspireren om direct aan de slag te gaan met de iPad. Dit zijn de activiteiten voor de onderbouw en deze voor de bovenbouw.

De Rolf groep is Apple Education specialist

De Rolf groep is actief in het primair onderwijs en in de kinderopvang. Wij hebben een sterk hart voor leren! Daarom helpen wij professionals in het onderwijs het allerbeste uit ieder kind te halen.

De Rolf groep is ook Apple Education specialist. Dit is een certificering van Apple voor organisaties die gespecialiseerd zijn in de toepassing van Apple in het onderwijs. Eveline Kaleveld is onze Apple Professional Learning Specialist die dagelijks scholen helpt om technologie in te zetten rondom leren en lesgeven.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over de toepassing van de iPad in jouw lessen? Neem dan contact op met Eveline Kaleveld via eveline.kaleveld@derolfgroep.nl.

Creatieve opdrachten met de iPad
Pin dit bericht voor later

Laat een reactie achter