Vormgeven van begrijpend lezen met en/of zonder methode

Op de scholen die ik begeleid zijn het vaak dezelfde vragen die leven. Ze hebben allemaal te maken met: hoe kunnen we dan een methode loslaten? Wat is het best passend voor onze leerlingpopulatie?

Het werken met een methode is veilig. We zijn gewend om hem te volgen, en dan moet het wel goed komen. Deze houding heeft ons echter de afgelopen jaren ook behoorlijk in de problemen gebracht, er bleken maar weinig methodes van die kwaliteit dat ze leidden tot verbetering van de (begrijpend) leesvaardigheid. Teksten zijn verarmd en dagen niet uit tot herhaald lezen en onderzoek, terwijl juist dat leidt tot diepere kennis over het bepaalde onderwerp.

Integreren van tekstbegrip en wereldoriëntatie

Het is een heel logische stap om tekstbegrip en wereldoriëntatie met elkaar te combineren, maar hoe geef je dat vorm? En laat je dan meteen beide methodes los? Vanuit de breinkennis weten we dat het zeer effectief is om voor langere tijd aan een thema te werken, en hier rijke teksten voor te gebruiken. Gevolg hiervan is echter wel dat je onderwijs op maat voor jouw leerlingen gaat maken: geweldig! Alleen waar haal je de tijd vandaan? Net als met iedere implementatie, moet hier tijd voor ingeruimd worden. Lessen kun je samen voorbereiden in bouw- of parallelvergaderingen. Tijdwinst is ook vaak te behalen door eens goed naar het taakbeleid te kijken: wat moeten we allemaal? Kunnen we zaken die niet onderwijsgerelateerd zijn laten vallen, of door de OR laten doen?

Affijn, veel zaken om rekening mee te houden voordat je definitief een keuze gaat maken voor een nieuwe of aangepaste manier van werken.

Gesprekskaarten

Om hierover bewustwording te creëren, en om het gesprek binnen je team aan te gaan, heb ik twee sets met gesprekskaarten ontworpen:

  • Gesprekskaarten Tekstbegrip zonder methode
  • Gesprekskaarten Tekstbegrip en Wereldorientatie zonder methode

Je vindt de kaarten hieronder als gratis download. Wil je als school begeleiding in het maken van deze keuze, wil je een voorbeeldles zien, wil je de implementatie laten begeleiden, laat dan gerust een bericht achter, of stuur me een mailtje via het contactformulier. Ik heb de afgelopen jaren tientallen teams en duizenden collega’s naar tevredenheid mogen begeleiden. Hartelijke groet, Esther
Je vindt de downloads onder het reclameblokje voor Close Reading 😉

Laat een reactie achter