De eend die niet van water hield. Een Close Reading les

Van Hey Reader ontving ik deze maand het pareltje, De eend die niet van water hield. Ken jij een eend die niet van water houdt? Nou? Precies! Maar deze eend maakt tijdens het verhaal een wel heel mooie ontwikkeling door. Eend ontmoet namelijk Kikker. Kikker is thuis kwijt, en mag een nachtje bij Eend blijven. De volgende dag gaan ze op zoek naar Kikkers thuis. Dat heeft nogal wat voeten in de (natte) aarde. Uiteindelijk vinden ze Kikkers thuis. Eend is weer alleen. Hoe Eend dat vindt? Of Kikker en Eend elkaar ooit weer ontmoeten? Je leest het in De eend die niet van water hield. Je vindt de les bij dit prentenboek onder onze Close Reading producten. Het e-book Speuren en graven is overigens ook heel goed te gebruiken wanneer je niet met Close Reading werkt! Via Hey Reader kun je een verrassing abonnement afsluiten, waarbij je iedere maand een nieuw boek ontvangt inclusief allerlei leuke en creatieve extraatjes. Zeker een aanrader!

Close Reading

Bij Close Reading gaat het over dieper graven in de tekst. 1 Les bestaat uit 3 sessies. Bij iedere sessie lees je de tekst opnieuw. En bij iedere sessie horen er steeds pittigere vragen. Kortweg is de opbouw van de sessies als volgt:

  1. Eerste sessie: Wat zegt de tekst? Denk hierbij aan de titel, de belangrijkste boodschap, begin-midden-eind;
  2. Tweede sessie: Hoe wordt het in de tekst gezegd. We kijken naar belangrijkste details, woordenschat en structuur van de tekst.
  3. Derde sessie: Wat is de diepere betekenis van de tekst? Wat is de bedoeling van de schrijver; wat wil de schrijver ons leren met de tekst? Welke afleidingen kun je uit de tekst halen? Welke verbanden met andere teksten zijn er, en bovenal: wat is je mening over de tekst?

Voor iedere vraag is het antwoord in de tekst te vinden. Er worden tekstgerichte vragen gesteld.

Wil je meer leren over Close Reading? Meerdere keren per jaar bieden we een online professionalisering aan. Ook is het mogelijk om teambreed kennis te maken met Close Reading, en tevens om Close Reading te implementeren. Voor teamtrainingen neem je contact op met esther@onderwijswereld-po.nl.

De eend die niet van water hield
PIN deze les voor later

Laat een reactie achter