Close Reading les De koffer

Op het moment van schrijven is het bijna 3 weken oorlog in Oekraïne. Zowel volwassenen als kinderen krijgen hier veel van mee via de media. Scholen organiseren activiteiten om geld op te halen voor giro 555 en heel Nederland lijkt betrokken.
Om in je klas gericht aandacht te kunnen besteden aan hoe je om kunt gaan met vluchtelingen, is het boek De koffer een prachtige kapstok.

Close Reading les

Bij dit boek maakte ik (Esther) een Close Reading les. Deze is vooral geschikt voor de groepen 1 tot en met 3 (4). De les biedt vooral in sessie 3 veel ruimte voor het gesprek over emoties. Zowel die van de Vreemdeling in het verhaal, als de emoties van de kinderen zelf. Hoe zou jij op een nieuwe plek ontvangen willen worden wanneer je op de vlucht bent? Je vindt de gratis download onderaan de pagina (boven de afbeelding die je voor jezelf op Pinterest zou kunnen pinnen).

Het boek De koffer

Geschreven door Chris Naylor-Ballesteros en uitgegeven door Uitgeverij Gottmer.
Wanneer er zomaar een vreemdeling jouw omgeving binnenkomt, hoe reageer je dan? Ben je waakzaam ten opzichte van jezelf en misschien wel wat achterdochtig (net als de vos in het verhaal)? Kijk je de kat even uit de boom, en weet je het niet zo goed (net als de kip in het verhaal)? Of ben je waakzaam ten opzichte van de vreemdeling en wil je voor hem zorgen (net als de hond in het verhaal).

De paralellen in dit boek zijn mooi en beeldend weergegeven. Alle vier de figuren hebben een eigen kleur. De woorden die ze uitspreken hebben overeenkomstige kleuren, wat het ook voor jongere lezers overzichtelijk maakt.

Een boek dat je in kunt zetten aan de voorkant: wanneer je naar een nieuwe plek gaat reizen of verhuizen weet je nooit hoe anderen op je gaan reageren. Het is goed je hier dan op voor te bereiden. Tevens een boek dat je kunt gebruiken om te huidige vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne beter te kunnen duiden. Met de duidelijke tekst, de diepgang en het slimme gebruik van kleuren een absolute aanrader.

Commercial break

Wil je meer leren over Close Reading, of zoek je materialen om je lessen te versterken, bekijk dan onderstaande links. Onder de link vind je de gratis download bij dit boek. Veel plezier ermee!

Ga je aan de slag met de download? Dan vinden we het erg leuk wanneer je dat deelt via de socials. Op Insta: @onderwijswereld, op FB: @onderwijswereld.po.nl

close reading les de koffer
PIN DEZE LES VOOR LATER

Laat een reactie achter